Bocsánatot kért egy német UNESCO-iskola a szexuális visszaélésekért

2010.03.09. 0:00

Nyilvánosan bocsánatot kért a németországi, Hessen tartománybeli UNESCO-mintaiskola vezetősége a 70-es és 80-as években egykori diákok ellen az intézmény egyes tanárai által elkövetett szexuális visszaélésekért.

 

"A szenvedést már nem tudjuk jóvátenni, de azt elmondhatjuk, látjuk és tudjuk, hogy az szenvedés volt" - mondta a heppenheimi elitiskola igazgatónője hétfői sajtóértekezletén. Margarita Kaufmann egyben felszólította azokat a volt növendékeket, akik 1970 és 1985 között jártak az iskolába, hogy jelentsék be, ha valamilyen visszaélés elszenvedői voltak. Az iskola közvetlen telefonvonalat létesített erre a célra. Az igazgatónő szerint eddig összesen 24 visszaélésre derült fény. A Frankfurter Rundschau című német lap a hétvégén 50-100 áldozatról írt - de ezek az információk nem erősíthetők meg. Kaufmann visszautasította azokat a vádakat, hogy az ügyeket "eltussolták" volna, de elismerte, hogy az internátus nem folytatott "aktív" vizsgálatot.

Az első vádak már a 90-es évek végén felmerültek a korábbi iskolaigazgató, Gerold Becker ellen. Az iskola egykori tanulói elmondták: gyakran arra ébredtek, hogy nemi szervüket tanáraik simogatják, máskor orális szexre kényszerítették őket. Egyes pedagógusok vendégeik rendelkezésére is bocsátottak szexuális célokra a növendékeket - írta a Frankfurter Rundschau.

Akkoriban feljelentés is történt, a darmstadti ügyészség azonban elévülés miatt leállította az eljárást. Hermann Gröhe, a kormányzó CDU főtitkára egy hétfői berlini elnökségi ülés után kijelentette, hogy a kereszténydemokrata párt nyitott az ilyen bűncselekmények elévülési határidejének meghosszabbítására. Sok áldozat ugyanis csak évek múltán képes szenvedésével szembenézni, amikor pedig az elévülés miatt már nem indítható meg a büntetőeljárás. A koalíciós társ liberálisok (FDP) által irányított igazságügyi minisztériumban vizsgálják az ilyen jellegű bűncselekmények miatt benyújtható kártérítési igényekre jelenleg érvényes, 3 éves határidő meghosszabbításának lehetőségét. Megmaradna viszont a 10 éves (különösen súlyos esetekben 20 éves) elévülési határidő a büntetőeljárásra vonatkozóan. A bajor CSU ez utóbbi esetben 30 éves elévülést javasol.

KAPCSOLÓDÓ CIKK