Kínának kémkedett Svédországban egy menekült

Svédországban börtönbüntetésre ítéltek egy ujgur származású svéd állampolgárt. A férfi 13 éve politikai menekültként érkezett Kínából, és a  bíróság szerint a Svédországban élő ujgurok után kémkedett a pekingi vezetésnek.

Másfél év börtönbüntetésre ítélte Babur Maihesuti ujgur származású svéd állampolgárt kémkedés címén a stockholmi bíróság. A jelenleg 62 éves férfi 13 éve érkezett Svédországba. A bírósági dokumentumok szerint Maihesuti 2008 februárja és 2009 júniusa közt Kínából disszidált ujgurokról gyűjtött személyes adatokat - köztük az egészségükre, utazási szokásaikra, és politikai tevékenységükre vonatkozó részleteket. A megszerzett információkat a pekingi vezetésnek továbbította egy Svédországban dolgozó kínai diplomata és egy kínai újságíró segítségével. A két kínai állampolgár a svéd hatóságok szerint a kínai titkosszolgálatok tagjaként különböző akciókat hajtott végre a kínai hatóságok számára Svédországban.

A stockholmi bíróság szerint az esetet súlyosbítja, hogy Maihesuti beépült az Ujgur Világkongresszus nevű szervezet soraiba, így a megszerzett információival sok Kínán kívül élő ujgur számára okozhatott nehézségeket. A 62 éves férfi állítása szerint az Ujgur Világkongresszus vette fel vele a kapcsolatot, hogy az ő megbízásukban lépjen összeköttetésbe a kínai diplomatával és újságíróval. Állítólag mindezt azért tette, hogy titkos tárgyalásokat kezdjen a kínai vezetéssel az ujgurok ügyeiről, valamint, hogy visszaszerezzen a kínai államtól egy nagyobb pénzösszeget, amellyel tartoztak neki.