Kétszáz megrontott diák tett feljelentést a holland katolikus egyháznál

Vágólapra másolva!
Kétszáz feljelentést kapott a holland katolikus egyház panaszbizottsága szexuális visszaélésekkel kapcsolatban azóta, hogy február végén nyilvánosság elé léptek egy szalézi internátusban megrontott diákok.
Vágólapra másolva!

A kelet-hollandiai 's-Heerenbergben lévő szalézi internátus egykori diákjai februárban számoltak be nyilvánosan arról, hogy az 1960-70-es években "bizonyos papok megrontottak gyerekeket". Az egyik érintett úgy fogalmazott, hogy ez "köztudott" volt. A szalézi rend tagjai megerősítették, hogy a probléma belső viták tárgya volt, de alapos vizsgálatot nem folytattak az ügyben.

Az első bejelentések óta sorozatosan jelentkeznek a szalézi internátus egykori növendékei, a szexuális zaklatástól a megerőszakolásig terjedő vádakkal. Az esetek 1959 és 1971 között fordultak elő, így büntetőjogilag már elévültek. A volt diákok március elejéig tíz papot és két szerzetest neveztek meg elkövetőként. Időközben több tucat más katolikus internátus, iskola és szeminárium egykori növendékei is a nyilvánosság elé álltak hasonló történetekkel.

A holland sajtóban hétfőn megjelent hírek szerint Jaan Waaijer, a Segítség és Jog nevet viselő bizottság elnöke elismerte, hogy "megrémült" a panaszok és tanúvallomások magas száma miatt. Azt ígérte, már hétfőn új embereket vezényel át a függő ügyek kivizsgálására, hogy minden esetben kiderüljön az igazság.

Több holland párt követeli az igazságügyi minisztertől, hogy indítson vizsgálatot, de a kormány meg akarja előbb várni az egyház belső vizsgálatának az eredményét. A holland katolikus püspöki konferencia kedden nyilvánítja ki álláspontját.