Lecserélik a részeg emberekre figyelmeztető közlekedési táblákat az erdélyi Pécskán

Vágólapra másolva!
A helyieket nem zavarták, és a helyi polgármesteri hivatal szóvivője szerint hatásosak is voltak, fél év után szerdán mégis lecserélik az itallal a kezében négykézláb mászó embert ábrázoló táblákat az erdélyi Pécskán. Az ittas lakosokra szerdától a KRESZ-ben is szereplő "egyéb veszély" tábla fogja figyelmeztetni a Pécskán járó autósokat.
Vágólapra másolva!

Egy, a román sajtóban hétfőn megjelent hír szerint - amelyet az MTI is közölt - az erdélyi Arad megyei Pécska (Pecica) városban újfajta közlekedési táblákat helyeztek ki, amelyeken egy földön négykézláb mászó ember látható, kezében egy üveggel. A városvezetés a negatív sajtóvisszhang hatására szerdán eltávolítja a táblákat.

Az "Ittas lakosok" felirattal kiegészített tábla tavaly október óta a város körülbelül tíz pontján figyelmezteti az autósokat arra, hogy egy kocsma közelében haladnak el - mondta az [origo]-nak Sinka Pál, a pécskai városháza szóvivője. Ezeken a helyeken nagy a veszélye annak, hogy ittas ember kerül az útra váratlanul - írta Antal Péter polgármester a polgármesteri hivatal hétfői közleményében. A közlemény szerint a táblák "célja a sofőrök védelme volt és az ittas személyek okozta esetleges balesetek megelőzése, hiszen csak az tudja, milyen érzés, aki ellen eljárás indult a saját hibáján kívül okozott baleset miatt".

A román állami hírügynökség és a román sajtó ironikusan mutatta be a táblák kihelyezését, ezért - bár a helyieket nem zavarták a KRESZ-ben nem szereplő táblák - szerdától lecserélik őket - mondta a szóvivő az [origo]-nak. Az önkormányzat abban egyezett meg a román közúti rendőrséggel, hogy a KRESZ-ben is szereplő, egyéb veszélyre figyelmeztető táblák kerülnek a régiek helyére.

"A városvezetést a legjobb szándék vezérelte, és hatásosnak is tűntek a táblák" - mondta Sinka, hozzátéve, hogy amióta a piktogramokat kihelyezték a bárok, kocsmák és szórakozóhelyek elé, nem ütöttek el ittas embert a tizenegyezer lelket számláló Pécskán. "Korábban évente 5-10 baleset történt ittas emberek miatt a városban, ezekben többen súlyosan megsérültek, ketten meg is haltak" - magyarázta a táblák szükségességét a szóvivő.

Antal Péter, a város polgármestere egy németországi kisvárosban látta először a táblákat, onnan vitte haza az ötletet az erdélyi kisvárosba. Mint a szóvivő mondta, bíznak benne, hogy a hagyományos tábláknak is lesz megelőző hatásuk.