Megmenekülnek az eladósodott Annie Leibovitz fotói

Vágólapra másolva!
Valószínűleg Annie Leibovitz fotóművész tulajdonában maradhat több ezer fényképe és több százezer negatívja, miután egy befektetésekkel foglalkozó cég vállalta, hogy rendezi az adósságát. Leibovitz 24 millió dollárnyi tartozást szedett össze az utóbbi években, és ezt kölcsönökkel akarta rendezni. A kölcsönadó cégnek azonban már nem tudott törleszteni, és ez majdnem páratlan értékű fotóiba került.
Vágólapra másolva!

Megállapodást kötött az eladósodott Annie Leibovitz fotóművész a Colony Capital nevű céggel tartozásai rendezésére - írja a BBC. Az amerikai befektetési cég válhat Leibovitz egyedül hitelezőjévé, és ezért nem kell elárvereznie értéke fényképeit. A fotográfus ugyanis komoly bajba került, mivel 24 millió dollárnyi kölcsönt kéne visszafizetnie az Art Capital nevű cégnek, amely emiatt be is perelte őt.

Leibovitz a megállapodást követően elmondta, hogy annak segítségével megőrizheti fotóarchívumát és művészi szabadságát. "Egy lelkes és kreatív" csapatnak írta le az - egyébként főleg ingatlanbefektetésekkel foglalkozó - céget, amely megmentette fotóit.

"Új projekteken fogunk dolgozni, és meglesz a támogatás és szabadság, ami ahhoz szükséges, hogy táplálja a munkám és megőrizze az archívumom" - mondta a Financial Timesnak. A Colony Capitallel közös két projekt már készülőben van: egy utazó kiállítás Leibovitz fotóiból, illetve egy fényképeiből összeállított művészeti album.

A 60 éves művész így megtarthatja 100 ezer fényképét és egymillió negatívját - írja a BBC. Az Art Capital nevű cég művészeket támogat kölcsönökkel, az anyagilag megszorult Leibovitz is ezt használta ki, azonban képtelen volt visszafizetni a felvett pénzt. Így viszont az Art Capital joggal tarthatott igényt Leibovitz fotóira és több más ingatlanjára.

Leibovitzot világsztárokról készített fotói tették híressé, ő fényképezte le többek között meztelenül a terhes Demi Moore-t. Négy évtizeden keresztül készített fényképeket hollywoodi ikonokról, királyokról és kormányzati vezetőkről is. A Leibovitz eladósodásának körülményeiről szóló korábbi cikkünket itt olvashatja.