Fiatalok tüntettek a hazafiassági törvény ellen Pozsonyban

Vágólapra másolva!
Ezernél is többen vonultak a pozsonyi elnöki palota, majd a szlovák parlament elé szerdán, tiltakozva a múlt héten elfogadott hazafiassági törvény ellen. A jogszabály állami jelképek használatát írja elő többek között a szlovákiai iskolákban. Ezért zömében fiatalok tüntettek, akik szerint a nemzet szeretetét nem lehet törvénnyel kierőszakolni.
Vágólapra másolva!

A szlovák hazafiassági törvény ellen tüntetett több mint ezer ember szerdán délután Pozsonyban az elnöki palota előtt. A főleg fiatalokból álló tömeg azt követelte Ivan Gasparovic államfőtől, hogy utasítsa el a múlt héten elfogadott, sokat vitatott jogszabályt. "Az állam, illetve bárki más szeretetét kierőszakolni nem lehet" - jelentette ki Robert Mihály, az egyik szervező. A megmozdulást több mint száz középiskola vezetése is támogatásáról biztosította.

A fiatalok később a parlament elé vonultak, ahol a törvényt benyújtó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetőivel szerettek volna találkozni. A tüntetők skandálására ("Ne legyetek gyávák, gyertek ki") azonban csak a Magyar Koalíció Pártja (MKP), illetve a Híd-Most párt néhány képviselője ment ki a térre, és beszélt a fiatalokkal.

A Szlovák Nemzeti Párt két tagja, Jan Slota és Rafael Rafaj alkotta meg a törvényjavaslatot, amit március 2-án fogadott el a szlovák parlament. A jogszabály leginkább az iskolákat fogja érinteni: a tantermekben ki kell majd függeszteni a szlovák címert, a nemzeti zászlót, az alkotmány bevezetőjét és a himnusz szövegét. Hétfőn reggelente pedig le kell majd játszani a szlovák himnuszt, és a tananyagba is bekerül a hazafiasságra való nevelés.

Gasparovicot nem hatják meg a tüntetők

Az államfő áttanulmányozza a törvényt, és azután dönt - tolmácsolta Gasparovic véleményét szóvivője, Marek Trubac. "Az elnök nem aszerint írja alá a törvényeket, hogy hány ember vonul az utcára" - tette hozzá. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala is a törvény elutasítására szólította fel Gasparovicot.

Néhány tucatnyian az elnöki palota előtt a hazafiassági törvény mellett is tüntettek. A rendőrség a két tábort elválasztotta, így incidensekre nem került sor.

A diákok más módon is tiltakozást szerveztek a törvény rendelkezései ellen. A jogszabály elleni petíciót eddig majdnem tízezer ember írta alá. "Aláírásgyűjtésbe kezdtünk a törvény visszavonása érdekében. Ha az államfő aláírja, akkor április 1-jén, a törvény életbelépésének napján újabb tiltakozó akcióra, országos sztrájkra hívjuk fel a diákokat" - mondta újságíróknak Robert Mihály, az Átlátszó Demokráciáért kezdeményezés képviselője.

A Haza majd segít

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetői, akik a hazafiassági törvényt a parlamentben keresztülvitték, bejelentették: Vlast (Haza) néven polgári társulást kívánnak alakítani, amely segítené a törvény megvalósítását, és anyagi támogatást nyújtana az iskoláknak az állami jelképek megvételéhez. A szükséges pénzt az SNS gyűjtés útján akarja előteremteni.

Az SNS-hez tartozó oktatási minisztérium vezetője, Ján Mikolaj a múlt héten még azt közölte, hogy tárcája nem fog forrást biztosítani a törvény betartásához. "Az iskolákon múlik, miként biztosítják a himnusz lejátszását, ez manapság nem jelent műszaki problémát. Némelyiknek van iskolarádiója, másoknak nincs, ezt az egész szervezést az iskolákra hagyjuk". Számos iskolaigazgató az elmúlt napokban feleslegesnek minősítette a jogszabályt, az intézmények fenntartóinak, az önkormányzatoknak pedig a kiadások ellen vannak kifogásaik.

A törvény nem csak az iskolákra vonatkozik. Az önkormányzati és a parlamenti ülések elején is el kell énekelni a himnuszt. A jogszabály ugyanakkor egyelőre nem tartalmaz szankciókat, így az adott intézmény vezetésétől függ majd, hogy alkalmazza-e a rendelkezéseit.

A törvény ellen a magyar pártok, a Magyar Koalíció Pártja és a Híd-Most is tiltakoztak. A törvényről szóló elemző cikkünket itt olvashatja.