A svéd parlament elismerte az örmény népirtást

Elfogadta azt az indítványt a svéd parlament, amely népirtásnak nevezi az örmények ellen az első világháború idején a törökök által elkövetett tömegmészárlást. Törökország azonnal hazarendelte stockholmi nagykövetét.

A svéd parlament csütörtökön, a kormány véleménye ellenére, elfogadta azt az indítványt, amely népirtásnak nevezi az örmények ellen az első világháború idején a törökök által elkövetett tömegmészárlást. A határozati javaslatot a baloldali ellenzék terjesztette elő, és egyetlen szavazattöbbséggel fogadták el. A jobbközép parlamenti többséghez tartozó négy képviselő nem engedelmeskedett pártja utasításának, és megszavazta az indítványt. "Svédország elismeri az örmények, asszírok, szírek és káldeusok, valamint pontuszi görögök ellen elkövetett 1915-ös népirtást" - áll a svéd parlament által elfogadott dokumentumban.

Tayyip Erdogan török miniszterelnök bejelentette, hogy hazarendelte országa stockholmi nagykövetét. "Erőteljesen elítéljük ezt a határozatot, amelyet politikai számításból fogadtak el. Ez nem áll összhangban népeink szoros barátságával. Konzultációra hazarendeljük nagykövetünket" - hozta nyilvánosságra a kormányfő honlapján. Azt is közölte, hogy Ankara lemondta a március 17-én esedékes török-svéd csúcstalálkozót.

Carl Bildt svéd külügyminiszter közölte, hogy kormánya továbbra is támogatja Törökország csatlakozását az Európai Unióhoz. "Úgy gondoljuk, hogy hiba a történelmet átpolitizálni" - írta blogjában Koppenhágában, ahol a skandináv országok külügyminiszteri találkozóján vesz részt. "A parlament határozata sajnálatosan nem fogja megkönnyíteni a folyamatban lévő normalizációt Törökország és Örményország között, sem annak a bizottságnak a munkáját, amelynek feladata az 1915-ös események vizsgálata" - írta Bildt, hozzátéve, hogy nem lesz könnyebb "a mind nyitottabb és toleránsabb" Törökország közeledése az EU-hoz, beleértve a demokratikus reformokat.

Március 4-én az amerikai képviselőház külügyi bizottsága népirtásnak fogadta el az oszmán birodalomban örmények ellen elkövetett tömegmészárlást, figyelmen kívül hagyva Hillary Clinton külügyminiszter és Törökország figyelmeztetését. Ankara washingtoni nagykövetét is azonnal hazarendelte.

Az 1915-17 között lezajlott örményellenes mészárlásnak és deportálásoknak az örmények szerint több mint másfél millió, a törökök szerint 250-500 ezer áldozatuk volt. Törökország kétségbe vonja a népirtás tényét, amelyet Franciaország, Kanada és az Európai Parlament viszont elismert. Törökország nem tagadja, hogy történtek tömeggyilkosságok, és hogy sok örmény meghalt a deportálások során, de azt állítja, hogy ez megtorlás volt amiatt, hogy az örmények az első világháborúban kollaboráltak az oszmán birodalom ellenségével, Oroszországgal, és több tízezer törököt megöltek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK