Egyszerre dicsérte és dorgálta Izraelt Biden

Vágólapra másolva!
Joe Biden amerikai alelnök igyekszik csillapítani a feszültséget a Közel-Keleten, miután vihart kavart az izraeliek - éppen az ő látogatása alatt bejelentett - kelet-jeruzsálemi lakásépítési terve. Ezen a városrészen főleg palesztinok élnek, akik felháborodva fogadták az izraeli terveket.
Vágólapra másolva!

Nem szenvedhet késést a közel-keleti békefolyamat - jelentette ki az Izraelben tárgyaló Joe Biden amerikai alelnök csütörtökön. Az izraeli-palesztin békekötést ugyanis hátráltathatja egy izraeli terv, amely szerint újabb zsidó telepeket akarnak létesíteni Kelet-Jeruzsálemben. Biden maga is kritizálta a bejelentés időzítését a BBC szerint, bár azt is mondta Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőnek, hogy az Egyesült Államoknak "nincs jobb barátja Izraelnél".

Az izraeli belügyminisztérium kedden hagyta jóvá 1600 lakóegység felépítését a Ramat Slomó nevű kelet-jeruzsálemi elővárosban, épp Biden látogatásának idején. Az amerikai alelnök erről azt mondta, a lépés "aláássa a reményt, ami a produktív tárgyalásokhoz szükséges". Netanjahu próbálta enyhíteni a helyzetet, többek között kijelentette, hogy a döntés ellenére még évekig nem kezdődik meg az építkezés a területen. Biden szerint az építkezések kitolása jó hír, mert időt adhat a tárgyalásokra.

Biden figyelmeztette az izraelieket, hogy nem szabad elszalasztaniuk a kínálkozó lehetőséget a békére. A Palesztin Hatóság jelenlegi vezetőinek "elkötelezettsége a béke iránt olyan lehetőség, amelyet meg kell ragadni" - mondta az amerikai alelnök.

Így nehéz tárgyalni

A Palesztin Hatóság korábban közölte: a béketárgyalásokat nagyon nehéz lesz az izraeli bejelentés miatt folytatni. Mahmúd Abbász palesztin elnök az izraeli döntésről értesítette az Arab Liga főtitkárát, Amr Musszát is - mondta a BBC-nek Szaeb Erekat palesztin főtárgyaló. Szerinte Abbász közölte a főtitkárral: "követeljük, hogy az amerikaiak segítsenek nekünk visszavonatni" az izraeli határozatot.

A két fél hétfőn már leült, és megállapodott a "szomszédsági tárgyalások" újrakezdésében. A békefolyamat 17 hónapja áll, mert a palesztin államfő nem hajlandó folytatni a tárgyalásokat, amíg Izrael nem állítja le az építkezéseket - emlékeztet a BBC. Novemberben közölte az izraeli kormány, hogy tíz hónapra felfüggeszti a telepépítéseket Ciszjordániában. Az amerikai nyomásra született döntést azonban nem tartották kötelezőnek Jeruzsálemre nézve, ezért születhetett döntés az újabb telepekről.

Több mint 500 ezer zsidó él a jelenlegi 100 telepen az Izrael által 1967-ben megszállt Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. A telepek létesítése illegális volt a nemzetközi jog értelmében - írja a BBC.