Elengedték a Haitin elrabolt svájci segélymunkásokat

Vágólapra másolva!
Szabadon engedték Haitin azt a két európai segélymunkást, akiket túszejtők raboltak el az utcáról néhány napja. A segélymunkásokért felelő szervezet nem árulta el, hogy fizettek-e munkatársaik szabadulásáért.
Vágólapra másolva!

Elengedték a haiti túszejtők azt a két európai segélymunkást, akiket öt nappal korábban raboltak el a földrengés sújtotta szigetország fővárosában - közölte helyi idő szerint csütörtökön az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet szóvivője.

Michel Peremans MSF-szóvivő nem árulta el, hogy fizettek-e váltságdíjat a két svájci nő szabadon bocsátásáért. A szóvivő csupán annyit mondott, hogy a két elhurcolt segélymunkást éjszaka az utcáról rabolták el, és szerda éjjel nyerték vissza a szabadságukat.

Ez volt az első ismertté vált emberrablás a karibi országban a Richter-skála szerint 7-es erősségű, január 12-i földrengés óta. A természeti csapásban összedőlt vagy megrongálódott haiti börtönökből több mint ötezer elítélt szökött meg, akik közül azóta csak mintegy kétszázat sikerült elfogni.

Segélyszervezetek az emberrablás után és a fővárosi közbiztonság romlására utaló egyéb jelek miatt éjszakai "kijárási tilalmat" rendeltek el munkatársaiknak. A földrengés áldozatait ápoló orvosok gyakran látnak lőtt sebeket is, s Port-au-Prince-ben immár megszokott, hogy éjszaka lövések zaja veri fel a csendet.

Az MSF azon többszáz nemzetközi segélyszervezet egyike, amely a földrengés után a karibi országba küldte munkatársait, hogy segítsenek a természeti csapás túlélőinek.