Megalázzák és ütik a dolgozókat a brit élelmiszeriparban

Vágólapra másolva!
Több ezer brit élelmiszeripari alkalmazott dolgozik megalázó körülmények között, sokszor fizikai és verbális erőszaknak is kitéve - derül ki egy szombaton közzétett jelentésből. A munkavállalókat sokszor bántalmazzák és előfordul, hogy vécére sem mehetnek ki.
Vágólapra másolva!

A feltárt visszaélések - bántalmazás, verbális erőszak - felelősei gyakran a szupermarketek beszállítói - derül ki az Esélyegyenlőségi és Emberi Jogi Bizottság (EHRC) jelentéséből. Egy húsfeldolgozó üzemben például fagyott hamburgerekkel dobálják a dolgozókat a vezető menedzserek és a terhes nőkkel sem bánnak jobban: kemény fizikai munkát végeztetnek velük. A riport szerint előfordul az is, hogy a menstruáló vagy húgyúti problémával küzdő alkalmazottak nem mehetnek ki a vécére és kénytelenek elviselni magukon a vizeletet és a vért - írja a Guardian.co.uk.

A megkérdezett dolgozók egyötödét már legalább egyszer meglökték, megrúgták, vagy megdobták, míg harmadukat szóban alázták meg. Sokaknak betegen és fáradtan is dupla műszakot kellett vállalniuk, ami az EHRC jelentése szerint nemcsak törvénysértő, de egyértelműen sérti az emberi méltóságot. Tíz válaszolóból nyolc állította, hogy a kölcsönzött munkaerővel rosszabbul bánnak, mint az alkalmazottakkal.

A legveszélyeztetettebbek a bevándorlók - áll a a jelentésben - az ügynökségi munkák nagy részét ugyanis ők vállalják és akár rosszabb körülmények között is vállalnak munkát, mint brit társaik. Az ügynökségek fele szerint kifejezetten brit munkavállalókat nehéz toborozni, mert nem hajlandóak annyi pénzért dolgozni, mint a bevándorlók. A megkérdezett dolgók ugyanakkor azt állították, hogy sok ügynökség kifejezetten a kelet-európai munkavállalókra szakosodik.

"A brit szupermarketeknek szégyellniük kellene magukat" - mondta Jack Dromey, a Unite főtitkára pénteken. A szervezet régóta kampányol a szupermarket-ellátási láncban dolgozók jogaiért.

"Egyes munkavállalókat megfélemlítettek, megaláztak és szabadságukban korlátoztak azáltal, hogy nem engedték ki őket a vécére. A dolgozók egy része nem mer ellenkezni, mert félti a munkáját, mások pedig nem tudnak annyira angolul, hogy érvényesíthessék a jogaikat" - mondta Neil Kinghan, az EHRC vezérigazgatója.

"A legtöbb szupermarket ellenőrizteti beszállítóit, de ezek az ellenőrzések nem fedik fel a munkavállalókkal szemben elkövetett szabálytalanságokat. A vállalatoknak és a munkaerő kölcsönző cégeknek - a szájtépés helyett - tenniük kell azért, hogy a dolgozóik ne részesülhessenek jogellenes vagy etikátlan bánásmódban." - tette hozzá.