Százezren követelik a thai kormány lemondását Bangkokban

Vágólapra másolva!
Több tízezres rendőri és katonai készültség mellett tart nagyszabású tüntetést Bangkokban a thai kormány ellenzéke. Az előző, megdöntött kormányfő hívei a miniszterelnök távozását követelik.
Vágólapra másolva!

Több tízezren gyűltek össze vasárnap Bangkokban, hogy a thaiföldi kormány távozását követeljék - írja a BBC. A tüntetést szervező ellenzék vezetői hétfőig adtak időt a kormánynak arra, hogy új választásokat írjon ki. Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök kijelentette, hogy nem fog lemondani. A kormány negyvenezer katonát és rendőrt vezényelt ki.

A magukat "vörös ingesnek" nevező tüntetők főként a 2006-ban megdöntött előző miniszterelnök, Thakszin Sinavatra támogatói. Sokan közülük Thaiföld északi vidékéről érkeztek a fővárosba. A BBC helyszíni tudósítója szerint körülbelül százezren lehetnek a tüntetésen. A szervezők korábban azt mondták: több százezer emberre számítanak.

A tüntetők szerint Abhiszit Veddzsadzsiva illegitim módon került hatalomba, a katonaság és a bangkoki elit támogatásával. Az egyik ellenzéki vezető, Veera Musikapong azt mondta vasárnap az ujjongó tömeg előtt: "A vörös ingesek felszólítják a kormányt, hogy adja vissza a hatalmat az embereknek. Kitartunk, és várjuk a választ 24 órán belül".

A tüntetők békés demonstrációt ígértek, de azt mondták, ha a kormány nem mond le, erősíteni fogják a fellépésüket. A legutóbbi nagyobb ellenzéki demonstráció tavaly áprilisban volt, és a rendezvény erőszakos összecsapásokba torkollott. Ketten meghaltak és sokan megsebesültek.

Thailföldön 2006 óta tart a politikai nyugtalanság, ekkor kezdte korrupciós vádak miatt Thakszin távozását követelni az ellenzéke. Később puccsal távolították el a hatalomból, de mikor 2008-ban a szövetségesei visszakerültek a hatalomba, az ellenfelei három hónapra elfoglalták a miniszterelnök irodáját, és egy hétre elfoglalták Thaiföld két fő repterét.

Thakszin Sinavatra jelenleg önkéntes száműzetésben él Dubaiban. Távollétében két éves börtönbüntetésre ítélték hatalommal visszaélésért.