Finomhangolással hatástalanítanák a klímaszkeptikusok fegyverét

Vágólapra másolva!
Megerősödött a klímaszkeptikusok hangja, amióta kiderült, hogy voltak bakik a klímaváltozást egyértelműen az emberi tevékenységnek tulajdonító Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) 2007-es kulcsfontosságú jelentésében. A hibák miatt most a világ vezető akadémikusai vizsgálják felül a testület módszereit. Ürge-Vorsatz Diána IPCC-nek dolgozó magyar kutató szerint a felülvizsgálat nem árt, de még így is az IPCC adja ki a világ legaprólékosabban ellenőrzött publikációit.
Vágólapra másolva!

A világ legrangosabb akadémiáinak nemzetközi szervezetét, az Akadémiák Közti Tanácsot InterAcademy Council (IAC) kérték fel a héten, hogy vizsgálja felül az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületén (IPCC) belüli folyamatokat és eljárásmódokat. A lépéssel igyekeznek helyreállítani a 2007-es jelentésében a klímaváltozás jelenségét egyértelműen az emberi tevékenységnek tulajdonító testületben megingott közbizalmat. A bizalom akkor ingott meg, amikor felmerült, hogy az IPCC aprólékosan ellenőrzött jelentésébe hibák csúsztak.

A 15 ország tudományos akadémiáit magában foglaló IAC-t Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és az IPCC elnöke, Radzsendra Pacsauri kérte fel. A testület egy körülbelül tucatnyi szakemberből álló értékelő csoportot állít rá a feladatra, akik a tanulmányok tömkelegének szintézisét elvégző IPCC módszereit igyekeznek tökéletesíteni. A felülvizsgálat várhatóan hat hónapot vesz igénybe, eredményeit az IPCC októberi tanácskozásán fogják megvitatni, és ekkor fogják életbe léptetni szükségesnek látott változtatásokat is, hogy a soron következő, 2014-ben várható ötödik jelentés már az új, tökéletesített módszerekkel készülhessen el.

Bakik

A lépés azokra a kritikákra válasz, amelyek azt követően érték 2007-ben Nobel-békedíjjal jutalmazott IPCC-t, hogy kiderült, legutóbbi, 2007-es jelentésükbe több hiba is becsúszott. Például hibásan szerepelt a himalájai gleccserek teljes elolvadásának becsült időpontja (tévesen 2035), és több, a gleccserek mértére vonatkozó adat is téves volt. Kiderült, hogy ezeket egy orosz hidrológus 1996-os tanulmányából emelték be, de az adatokat elírták (erről bővebben itt olvashat).

Ugyancsak tévesen szerepelt benne az, hogy Hollandia területének mekkora része fekszik tengerszint alatt. Kiderült, hogy a jelentésben szereplő 55 százalékos arány nem felel meg a valóságnak, az igazi arány 26 százalék, amely mellett a holland földterület további 29 százalékát veszélyeztetik folyók áradásai. A téves adat eredeti forrása egy holland állami ügynökség jelentése volt, amelyet mások is gyakran idéztek - kritika nélkül.

Kétségek

A hibák, amelyek ugyan nem olyan mértékűek, hogy megkérdőjeleződne a 2007-es jelentés kulcsfontosságú megállapítása a klímaváltozás és az emberi tevékenység összefüggéséről, de muníciót adott a klímaszkeptikusoknak, és azoknak, akik ellenzik a klímaváltozás elleni akciókat. A hibák miatt lemondásra szólították fel Pacsauri elnököt, aki azok első felvetésekor még elutasította a lehetőségét a bakiknak, majd később beismerte a tévedést.

Találtak hibákat, amelyek ugyan apróbbak voltak, de tényleg hibák voltak - mondta az [origo]-nak Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, a Közép-Európa Egyetem Környezettudomány és Környezetpolitika Tanszékének docense, aki 2002 óta részt vesz az IPCC munkájában.

A kutató szerint a testületnél induló felülvizsgálat célja, hogy megreformálja a szervezet saját működési elveit. Megnézik, hogy hogyan lehet még hatékonyabban csinálni ezt a bonyolult folyamatot - mondta - megnézik a 20 év tapasztalatait, és ez alapján tökéletesítik a rendszert.

Szürke szakirodalom

Ürge-Vorsatz Diána szerint nincs a világon még egy olyan tudományos publikáció, amely ilyen alapos felülbírálaton menne keresztül, mint az IPCC-nél, de ennek ellenére is becsúsztak hibák, aminek oka az úgynevezett szürke szakirodalom nem kellő kritikával történt felhasználása. Egy-két ilyenből lett beemelve olyan adat, amely nem egyezett meg más kutatások eredményeivel, de a szerző ennek ellenére szubjektív véleményére hallgatva felhasználta.

A szürke szakirodalom, a tudományos életben elfogadott alapvető szakirodalommal szemben nem jelenik meg a tekintélyes, "referált" tudományos folyóiratokban. Az ezeknek a folyóiratoknak megküldött anyagokat előzőleg legalább két bíráló, plusz a lap összes szerkesztőjének jóváhagyása után engedik megjelenni. A szürke szakirodalom azonban nem ilyen, de Ürge-Vorstaz szerint nagyon jól használható. A kutató példaként említette a Nemzetközi Energiaügynökség jelentéseit, de ide tartozhatnak akár állami hivatalok, sőt kisebb civil szervezetek által készített anyagok is.

A felülvizsgálat célja részben, hogy megfelelő alapelveket dolgozzon ki az ilyen szürke szakirodalom felhasználására, és hogy minél inkább ki tudják iktatni a szubjektivitást - mondta az [origo]-nak a kutató.

Kristálygömb

"Találjanak ennél megbízhatóbb dolgot" - mondta a kritikusok és a klímaszkeptikusok hangjának megerősödésére a kutató, aki szerint szó sincsen az IPCC fő állításinak megkérdőjelezéséről. Nagyon komplex a terület, egy előrejelzés, jóslás pedig mindig egy kicsit kristálygömbbe nézés, és ezt kell összegezni, ami "rettenetesen nehéz feladat" - mondta.

A közbizalom megingásában nem hisz a kutató, szerinte csak arról van szó, hogy az már nem számít sajtóhírnek, hogy még rosszabb a klímaváltozás, hanem inkább az a hír, ami ennek ellentmond. Ezért kapják fel a klímaszkeptikusokat, és ezért tapasztalható "egy-egy kis mikrohibának az iszonyatos kinagyítása". Ő részben ezt látja a szkeptikus hangok megerősödése mögött, részben pedig a tavaly december eleji koppenhágai klímacsúcson elért eredmények által érzékenyen érintett nagyipart. Szerinte ők is állhatnak a hibakeresés mögött.

A tavalyi klímacsúcs végeredménye ugyanakkor kétséges, mivel semmi sem lett abból a nagy várakozásból, hogy tető alá hozzanak egy globális klímaegyezményt, csupán abban állapodtak meg, hogy 2010-ben újra tárgyalnak róla. A megállapodásnak azonban idén sem lesz sokkal nagyobb esélye, és ezt nem csak az erről az ENSZ keretein belül tárgyaló 192 ország közötti véleménykülönbség, de az IPCC bakijai miatt megerősödött szkeptikusok is hátráltatják (erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat).