A megrontási bűnügyek elévülési határidejének eltörlését fontolgatja a Vatikán a Kathpress hírügynökség szerint. A határidő jelenleg tíz év.

A Vatikán fontolóra veszi, hogy eltörölje a megrontási bűnügyek tízéves elévülési idejét - jelentette a Kathpress hírügynökség a hittani kongregáció súlyos egyházjogi bűntettek dolgában illetékes ügyészére, Charles J. Sciclunára hivatkozva. Charles J. Scicluna az Avvenire című olasz újságnak azt mondta: a problémák azt mutatják, hogy "ilyen jellegű esetekben nem célravezető a tízéves (elévülési) határidő... Ezért kívánatos volna visszatérni a korábbi rendszerhez, amelyben a súlyos bűntettekre nem létezett elévülési idő".
   
Scicluna az 1898 előtti egyházjogra utalt, amely nem ismerte az egyházi bűnüldözés területén az elévülés fogalmát. A 2001-ben kiadott, "De delictis gravioribus" (Igen súlyos bűntettekről) kezdetű pápai rendelet tíz évben szabta meg a papság tagjaira vonatkozó szüzességi parancsolat megszegőit büntető fegyelmi eljárás elévülési idejét. Kiskorúak megrontása esetén az elévülési idő a sértett 18. életévének betöltésével kezdődik.
   
Scicluna utalt arra, hogy II. János Pál pápa már 2002-ben felhatalmazást adott arra, hogy indokolt esetben az egyházjogi hatóság eltekintsen az elévüléstől. Ezzel a kivételes lehetőséggel "általában élnek is" - tette hozzá a hittani kongregáció ügyésze.