Házkutatás volt a legnagyobb fehérorosz ellenzéki hírportálnál

Vágólapra másolva!
Fehéroroszországban rendőrök jelentek meg kedden a legbefolyásosabb ellenzéki hírportál székhelyén, és több újságíró lakásán is házkutatást tartottak. Az egyik újságírónő férje indulni akar a következő elnökválasztáson.
Vágólapra másolva!

Házkutatást tartottak a fehérorosz rendvédelmi szervek kedden a legbefolyásosabb ellenzéki hírportálnál, a Charter97.org-nál - közölte Oleh Bebenyin, a honlap szóvivője. Tízen behatoltak a hírportál székhelyére, de nem voltak hajlandóak bemutatni a házkutatási parancsot Bebenyin szerint. Tucatnyi számítógépet és más berendezést elkoboztak, és arcul ütötték a hírportál szerkesztőjét, Natalja Ragyinát - mondta a szóvivő.

A rendőrség házkutatást tartott Ragyina és egy másik újságírónő, Irin Halip és férje, Andrej Szannyikov lakásán is. Marina Koktisnak, a Narodnaja Volja (Népakarat) című független napilap munkatársa azt mondta: az ő lakásán is volt házkutatás, a rendőrök elvitték számítógépének keménylemezét és több más lemezt.

Bebenyin szerint a házkutatásoknak köze volt ahhoz is, hogy Szannyikov, aki 1996 előtt külügyminiszter-helyettes volt, bejelentette, hogy indulni akar a következő elnökválasztáson. Aljakszandr Lukasenkát 2006-ban a szavazatok 83 százalékával választották újra az elnöki tisztségbe. A következő elnökválasztást legkésőbb 2011 tavaszáig meg kell tartani.