Börtönbüntetésre ítélték a nagybányai polgármestert

Vágólapra másolva!
Korrupciós bűncselekményért jogerősen börtönbüntetésre ítélték a romániai Nagybánya polgármesterét, aki 1993 óta vezette a települést. Az elítélt politikus a Nemzeti Liberális Párt központi vezetőségének tagja volt.
Vágólapra másolva!

Két és fél év börtönbüntetésre ítélte szerdán a bíróság a romániai Nagybánya polgármesterét, Cristian Anghelt korrupciós bűncselekményért. A kolozsvári ítélőtábla döntése jogerős. Anghel ellen 2007-ben emeltek vádat. A bírósági ítélet szerint a polgármester 394 ezer eurónak (körülbelül 104 millió forintnak) megfelelő összeget köteles visszafizetni a városnak, ugyanis ennyivel károsította meg a helyi költségvetést, amikor az általa vezetett polgármesteri hivatal a piaci árhoz képest felülértékelt ingatlant vásárolt.

A csaknem 138 ezer lakosú Nagybánya polgármestere 1993 óta vezette a települést, ő volt az egyik leghosszabb ideje hivatalban lévő elöljáró Romániában. Legutóbb 2008 nyarán választották újra a város lakói a Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben. A jelenleg ellenzékben lévő pártnak a központi vezetőségébe is beválasztották március elején, a párt rendkívüli tisztújító kongresszusán.

Romániában az idén ez már a második olyan ítélet, amely elöljárót sújt börtönbüntetéssel korrupciós ügyek miatt. Januárban a több mint százezer lakosú Ramnicu Valcea polgármesterét és alpolgármesterét ítélték jogerősen három és fél év szabadságvesztésre. Őket amiatt találták vétkesnek, hogy építkezési engedély kibocsátásáért 50 ezer euró kenőpénzt kértek egy vállalkozótól.