Magyar kvóták miatt függesztették fel a kereskedést a szén-dioxid-tőzsdén

Vágólapra másolva!
Már értékesített szén-dioxid-kvóták újbóli felbukkanása miatt függesztették fel a kvótákkal való kereskedést a párizsi Bluenext tőzsdén. A magyar környezetvédelmi minisztérium korábban értékesített kvótái bukkantak fel, amelyeket csak az EU-n kívül lehetne felhasználni. A minisztérium szerint ők jóhiszeműen jártak el, a galibát valamelyik sokadik közvetítő okozhatta.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztették a kereskedést szerdán délelőtt a szén-dioxid-kibocsátási kvótákkal a párizsi székhelyű Bluenext tőzsdén. A Point Carbon norvég emisszió-kereskedelmi hírportál szerint korábban már értékesített kvóták újbóli felbukkanása miatt kell szüneteltetni a kereskedést. Ezalatt a Bluenext kidolgozza a megoldást annak biztosítására, hogy ne kerülhessenek vissza a kvótakereskedelmi rendszerbe olyan szén-dioxid-kibocsátási kvóták, amelyeket egyszer már eladtak.

A kereskedést azért függesztették fel, mert olyan kibocsátás-csökkentési egységek kerültek vissza a forgalomba, amelyeknek nem szabadott volna. Ezek a magyar államtól származtak, a magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) ugyanis a múlt héten értékesített, kétmillió CER-t (Certified Emission Reduction).

A CER olyan kibocsátás-csökkentési egység, amely akkor keletkezik, amikor valahol - egy a kiotói szerződésben kibocsátás-csökkentést nem vállaló országban - kibocsátás-csökkentő beruházás valósul meg. Például kevésbé szennyezővé alakítanak át egy hőerőművet - magyarázta az [origo]-nak Juhász András, a hasonló projekteket fejlesztő Carbon-Aero Kft. vezetője. Ekkor a megvalósuló kibocsátás-csökkentéssel arányos mennyiségű CER keletkezik, amivel bizonyos keretek között kereskedni lehet.

Ezeket a CER-eket jellemzően olyan társaságok vehetik meg, amelyek nem tudják tartani a számukra előírt kibocsátási mennyiséget. Amennyivel többet bocsátanak ki, annyi kibocsátás-csökkentési egységet (létezik a CER-nek kiotói vállalást tett országokra érvényes változata is, ez az ERU, illetve ilyen még a kiotói szerződésben foglalt kibocsátás-csökkentési egység, az AAU, valamint az ezekkel egyenértékű, az EU által kitalált egység, az EUA, de mindegyikkel más feltételekkel lehet kereskedni) kell megvásárolniuk. Ezzel váltják meg a többletkibocsátást.

Kihasználták a kiskaput

A CER-ek és az ERU-k ára általában alacsonyabbak, mint a többi, de a cégek ilyenekkel legfeljebb többletkibocsátásuk 10 százalékát válthatják meg. Például egy magyar erőmű, amelynek éves szinten egymillió tonna a kibocsátása, de 900 ezer tonnát írnak elő számára, a százezer tonnás különbséget CER-ben megválthatja. Ezeket a CER-eket aztán beszolgáltatja az államnak, amely elvileg megsemmisíti.

A magyar állam azonban nem így tett, hanem eladta ezeket. A magyar államnak jelentős mennyiségű AAU-tartaléka van, amely még a rendszerváltás után felszámolt nehézipar megszűnt kibocsátásából maradt meg. Ezeket cserélte a könnyebben értékesíthető CER-ekre, amelyeket azonban az EU-n belül már nem értékesíthetett volna, ezért közvetítőkön keresztül Japánba adta el. Cserébe vállalta, hogy az eladott mennyiségfű CER-ekkel egyenértékű AAU-t megsemmisít. Ezt nem tiltja jogszabály, itt egy szabályozási lyuk volt - mondta az [origo]-nak Juhász.

Szűrni fogják

Juhász szerint nagyságrendileg 1 milliárd tonna CER forog a piacon. A magyar állam által a múlt héten eladott mennyiség a teljes piac 2-3 ezrelékét teheti ki. A tranzakció nem jogellenes, sem az EU sem a kiotói szerződés nem tiltja értékesítést. Az EU csupán azt szabályozta, hogy azokat a CER-eket, amelyeket egyszer visszaadott a cég, más cég már nem nyújthatja be a következő évben, mert így csökkenne a rendszer integritása.

A tőzsdéken azért függesztették fel a CER-ek kereskedelmét, mert ezekből az elvileg japánnak eladott egységekből egy bizonyos mennyiség visszakerült az EU-ba, amit itt már nem szabadott volna felhasználni. Az, hogy mégis kereskedtek velük úgy történhetett meg, hogy az üzlet megkötésének pillanatában a vevő még nem tudja, hogy visszavonultatott CER-eket vesz. Juhász szerint a kvótatőzsdéken várhatóan olyan szűrőmechanizmust állítanak be, amely a visszavonultatott CER-ek uniós listája alapján szűri majd ezeket.

Mossák kezeiket

A kérdéses CER-eket a minisztériumtól közvetlenül a Hungarian Energy Power Kft. vásárolta meg, majd egy londoni kereskedőháznak adta tovább, az pedig az Európai Unió egyik legnagyobb kereskedőházának, ahonnan a kvóták egy japán céghez kerültek. Azt egyelőre sem a környezetvédelmi tárcánál, sem pedig a Hungarian Energy Power Kft. -nél nem tudják, hogy a kvóták egy része miként kerülhetett vissza a Bluenextre. Spenger József, a Hungarian Energy Power Kft. ügyvezetője szerint néhány ezer CER kerülhetett vissza, és szerinte a Bluenext tudja, ki vitte be a tőzsdére a rossz papírokat, és azt nyilvánosságra kellene hoznia. .

Molnár József, a KVVM kabinetfőnöke az MTI-vel közölte, hogy ha kiderül az általuk eladott kvóták érintettsége, az azokat az EU-ba visszahozókkal szemben büntetőjogi felelősségre vonást kezdeményeznek.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szerdán közleményt adott ki, amely szerint CER-ek értékesítésekor minden lehetséges óvintézkedést megtettek, hogy azok ne kerülhessenek vissza az európai piacra: kikötötték a szerződésben és a kísérőlevelet is mellékeltek hozzá, amelyben tájékoztatják a vevőket, hogy ezek az uniós országokban már nem számolhatóak el a szennyezés ellentételezésére. A minisztérium szerint az ügylet jogszerűségét az Európai Bizottság klímaügyi főigazgatósága sem kifogásolta.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) március 11-én adott ki közleményt arról, hogy közel 2 millió tonna kiotói kvóta (CER) eladására kötött szerződést, amiből várhatóan 4 milliárd forint bevétel származik.