Fizetett a hallgatásért egy moleszált gyereknek az ír katolikus egyház

Vágólapra másolva!
12 ezer fontot fizetett az ír katolikus egyház egy lánynak, akit nyolc éves korától kezdve tíz éven át molesztált egy pap. Az egyház azért fizetett a lány családjának, hogy ne beszéljenek a történtekről.
Vágólapra másolva!

Fizettek áldozataiknak az ír katolikus papok, hogy ne beszéljenek a nyilvánosság előtt a szexuális zaklatásokról - írja a Guardian. A lap egy bíróságon kívüli egyezségre hivatkozik, amelyet az észak-írországi Derry egyházmegyéje kötött az egyik áldozat családjával.

A kislányt 1979-től, nyolc éves korától tíz éven át molesztálta egy katolikus pap. Az első eset akkor történt, amikor a szülők meghívták a papot otthonukba. A pap azzal fenyegette a kislányt, hogy Isten megbünteti, ha beszél a történtekről, de a gyerek egy idő után mégis elmesélte szüleinek a zaklatásokat. A család az egyházmegyéhez fordult, és azt kérték, helyezzék át a papot egy másik parókiára. A család azt állítja, Seamus Hegarty püspökkel beszéltek az ügyben, aki egyáltalán nem volt megértő, és arra hivatkozott, hogy a zaklató pap súlyos beteg.

Hat évvel később, 2000-ben a család és az egyházmegye megállapodást kötött, ebben a pap kézzel írt levélben kért bocsánatot az áldozattól. A megegyezés záradéka szerint az áldozat 12 ezer fontot (körülbelül 3,5 millió forintot) is kapott az egyháztól azért, hogy ne beszéljen a történtekről. Hegarty püspök, akinek a neve az egyezségben is szerepel, egyelőre nem kommentálta a hírt - írja a Guardian.

Az ír katolikus egyházat az elmúlt években több támadás is érte gyermekzaklatási ügyek miatt. Tavaly novemberben egy jelentés feltárta, hogy a dublini egyházkerületben több gyerekmolesztáló pap ügyét is eltussolták, néhány hónappal korábban pedig egy másik jelentést tettek közzé, amelyben a huszadik század hat évtizedének viszonyait vizsgálták a katolikus nevelési intézményekben. Több száz zaklatásos esetet találtak, amelyben papok és a világi személyzet is érintett volt. Ez utóbbi jelentésről szóló hírünket itt találja, a zaklatásokról pedig itt olvashat bővebben. A botrányok miatt a pápa februárban a Vatikánba rendelte az ír papokat.

A közelmúltban Ausztriában és Németországban is sorban nyilvánosság elé álltak az egykori áldozatok, az egyik ügy kapcsán a pápa is belekeveredett a németországi pedofilbotrányba. A gyerekmolesztálási ügyek miatt egy olasz lap szerint újra napirendre került a Vatikánban a papi nőtlenség eltörlése is.