12 ezer fontot fizetett az ír katolikus egyház egy lánynak, akit nyolc éves korától kezdve tíz éven át molesztált egy pap. Az egyház azért fizetett a lány családjának, hogy ne beszéljenek a történtekről.

Fizettek áldozataiknak az ír katolikus papok, hogy ne beszéljenek a nyilvánosság előtt a szexuális zaklatásokról - írja a Guardian. A lap egy bíróságon kívüli egyezségre hivatkozik, amelyet az észak-írországi Derry egyházmegyéje kötött az egyik áldozat családjával.

A kislányt 1979-től, nyolc éves korától tíz éven át molesztálta egy katolikus pap. Az első eset akkor történt, amikor a szülők meghívták a papot otthonukba. A pap azzal fenyegette a kislányt, hogy Isten megbünteti, ha beszél a történtekről, de a gyerek egy idő után mégis elmesélte szüleinek a zaklatásokat. A család az egyházmegyéhez fordult, és azt kérték, helyezzék át a papot egy másik parókiára. A család azt állítja, Seamus Hegarty püspökkel beszéltek az ügyben, aki egyáltalán nem volt megértő, és arra hivatkozott, hogy a zaklató pap súlyos beteg.

Hat évvel később, 2000-ben a család és az egyházmegye megállapodást kötött, ebben a pap kézzel írt levélben kért bocsánatot az áldozattól. A megegyezés záradéka szerint az áldozat 12 ezer fontot (körülbelül 3,5 millió forintot) is kapott az egyháztól azért, hogy ne beszéljen a történtekről. Hegarty püspök, akinek a neve az egyezségben is szerepel, egyelőre nem kommentálta a hírt - írja a Guardian.

Az ír katolikus egyházat az elmúlt években több támadás is érte gyermekzaklatási ügyek miatt. Tavaly novemberben egy jelentés feltárta, hogy a dublini egyházkerületben több gyerekmolesztáló pap ügyét is eltussolták, néhány hónappal korábban pedig egy másik jelentést tettek közzé, amelyben a huszadik század hat évtizedének viszonyait vizsgálták a katolikus nevelési intézményekben. Több száz zaklatásos esetet találtak, amelyben papok és a világi személyzet is érintett volt. Ez utóbbi jelentésről szóló hírünket itt találja, a zaklatásokról pedig itt olvashat bővebben. A botrányok miatt a pápa februárban a Vatikánba rendelte az ír papokat.

A közelmúltban Ausztriában és Németországban is sorban nyilvánosság elé álltak az egykori áldozatok, az egyik ügy kapcsán a pápa is belekeveredett a németországi pedofilbotrányba. A gyerekmolesztálási ügyek miatt egy olasz lap szerint újra napirendre került a Vatikánban a papi nőtlenség eltörlése is.