Csehország újra megvizsgálja a Gripen-beszerzést

Vágólapra másolva!
A cseh rendőrség bizonyítékok hiányára hivatkozva már kétszer is lezárta a Gripen-gépek korrupciógyanús beszerzése miatt indult eljárást, de pénteken a cseh főügyész új vizsgálatot rendelt el. A belügyminiszter üdvözölte a döntést.
Vágólapra másolva!

Korrupció gyanúja miatt új vizsgálatot rendelt el a cseh főügyész a svéd Jas-39 Gripen vadászgépek beszerzése ügyében. Bár a cseh rendőrség bizonyítékok hiányára hivatkozva már két alkalommal lezárta az ügyet, a főügyész, Renáta Vesecká pénteken úgy döntött, hogy újabb vizsgálatra van szükség. Vesecká tavaly ősszel ellenőrzést rendelt el, amely megállapította, hogy a rendőrség túl korán, és nagy valószínűséggel törvényellenesen zárta le az ügyet. Az államügyész ezért elrendelte a bizonyítási eljárás teljes megismétlését.

Különösen azt kifogásolja, hogy a cseh rendőrök állítólag nem kellő mértékben működtek együtt külföldi kollégáikkal, senki sem vizsgálta meg, hogy miként vándoroltak a hatalmas összegek. "Nagyon hiányos volt a nemzetközi együttműködés eredményének kiértékelése. Aránylag széles körű bizonyítási eljárásra lesz szükség" - jelentette ki Vesecká. Szerinte a cseh rendőrség nem hallgatta ki megfelelőképpen azokat a tanúkat, akikre az osztrák és a brit rendőrség bukkant a Gripen-ügy kivizsgálása kapcsán.

Martin Pecina cseh belügyminiszter üdvözölte a főügyész döntését. Szerinte is az egész ügyet nagyon aprólékosan újra ki kell vizsgálni, és a felelősöket meg kell büntetni. "Bízom abban, hogy a főügyészség pontosan meghatározza, kinek és mit kell még tennie, illetve ki és mit hanyagolt el a múltban" - mondta a belügyminiszter.

A Gripen vadászgépek beszerzéséről először 2002 áprilisában a Milos Zeman vezette szociáldemokrata kormány döntött. A 60,2 milliárd koronás vételárat azonban a parlament nem hagyta jóvá. A 2002-es nagy nyári árvizek után az immár Vladimír Spidla vezette szociáldemokrata többségű kabinet először halasztott, majd foglalkozott az üggyel. A kormány végül úgy döntött, hogy mintegy 20 milliárd koronáért tíz évre 14 gépet fog bérelni. A bérleti szerződést 2004-ben írták alá.

A Gripen-ügyről szóló összes cikkünket itt találja.