XVI. Benedek pápa az ír katolikus egyházhoz intézett pásztorlevelében "szégyenről és lelkiismeret-furdalásról" ír az írországi egyházon belül kiskorúak sérelmére elkövetett múltbeli szexuális visszaélések miatt. A pápa szerint érthető, hogy nehezen tudnak megbékélni és megbocsátani az egyháznak.

Az egész egyház által érzett szégyenről és lelkiismeret-furdalásról ír XVI. Benedek pápa a kiskorúak sérelmére elkövetett visszaélések miatt az ír katolikus egyházhoz intézett, szombaton Rómában nyilvánosságra hozott pásztorlevelében.

"Mélyen sajnálom azokat a károkat, amelyeket papok, szerzetesek és apácák okoztak ír katolikusok generációi számára. Érthető, ha nehezen tudnak megbocsátani és megbékélni az egyházzal" - írta a katolikus egyházfő. Írásában az egyház nevében kifejezte a szégyent és a lelkiismeret-furdalást, amelyet "mindannyian érzünk".  

A pápa felszólította azokat a papokat és szerzeteseket, akik a pedofília bűnébe estek, hogy ismerjék be nyíltan gyalázatos tetteiket, és feleljenek értük Isten színe és a bíróságok előtt. XVI. Benedek szerint a bűncselekmények elkövetői visszaéltek a fiatal hívek és szüleik bizalmával, és szégyent hoztak az egyházra.

Az írországi katolikus egyházat az utóbbi egy évben két olyan vizsgálati jelentés rázta meg, amelyek az egyházon belül kiskorúak sérelmére elkövetett múltbeli szexuális visszaéléseket dokumentálják.

A Vatikán esetleges felelősségére nem utalt a pápa, és arra sem tért ki, pontosan milyen büntetésre számíthatnak azok az ír püspökök, akik az áldozatok és az ír kormányzati vizsgálóbizottság szerint évekig részt vettek a visszaélések elleplezésében.  

A dokumentumban XVI. Benedek csak az írországi üggyel foglalkozik, és nem tér ki más, a közelmúltban több európai országban, köztük a pápa szülőhazájában, Németországban kirobbant hasonló botrányokra.

Az ír kormány megbízásából a gyermekek ellen elkövetett visszaéléseket vizsgáló bizottság kilencévi munka után ötkötetes jelentést tett közzé 2009 májusában. A dokumentum szerint a katolikus intézményekben évtizedeken át vertek és erőszakoltak meg gyermekeket. 2009 novemberében tették közzé az 1975 és 2004 között elkövetett visszaélések kivizsgálásáról szóló Murphy-jelentést, amely szerint az ír egyházi hatóságok egészen az 1990-es évek közepéig eltussolták a széles körben elkövetett szexuális visszaéléseket.