Százakat telepítettek ki egy vulkánkitörés miatt Izlandon

Vágólapra másolva!
Több mint ötszáz embert kellett kitelepíteni Dél-Izlandon, mert kitört egy 1823 óta szunnyadó vulkán. A ritkán lakott térségben attól tartanak, hogy a közeli gleccser jegét is megolvaszthatja a vulkán, és áradások lehetnek a térségben.
Vágólapra másolva!

Kitört egy vulkán vasárnap hajnalban Izland déli részén. Több mint ötszáz embert kitelepítettek a tűzhányó környékéről. Hella községben a Vöröskereszt három központot állított fel a kitelepítettek számára - írja az amerikai AP hírügynökség. A térség fő közlekedési útvonalát is le kellett zárni, a hatóságok rendkívüli állapotot hirdettek ki a mintegy 250 négyzetkilométer kiterjedésű gleccser közelében fekvő településeken.

A vulkánkitörés az Eyjafjallajökull gleccser közelében van, a fővárostól, Reykjavíktól 160 kilométerre délkeletre. A tűzhányó 160 kilométeres körzetében rendkívüli állapotot vezettek be. Ez a tűzhányó utoljára 1821 és 1823 között tört ki. A hatóságok attól tartanak, hogy a közeli gleccser jegét megolvaszthatja a vulkánkitörés, és emiatt áradások alakulhatnak ki.

Az RUV közszolgálati rádió szerint Izland nagy részén repülési tilalom van érvényben, és három Amerikából Izlandra tartó légijáratot már vissza is fordítottak Bostonba. Emellett egy oslói járatot töröltek, négy másik európai légijárat pedig késéssel, délelőtt 11 órakor indulhatott útnak. Izland teljes belső légiforgalmát leállították.