XVI. Benedek pápa pásztorlevele hatására nyilánosan bocsánatot kért Robert Zollitsch freiburgi érsek azért, mert a kilencvenes években segített eltussolni egy pedofil botrányt. A pápa levelében szégyenkezett az egyháziak által elkövetett gyerekmolesztálásokért. Bár a pásztorlevél az ír katolikusokhoz szólt, a német érsek is úgy érezte, meg kell szólalnia. A levél ellentmondásos reakciókat váltott ki Németországon kívül Svájcban és Írországban is.

Robert Zollitsch freiburgi érsek, a német katolikus püspöki konferencia elnöke bocsánatot kért azért, hogy csaknem 20 évvel ezelőtt az érsekség személyi referenseként részt vett egy pedofil bűncselekmény eltussolásában. Zollitsch sajtóértekezletén tette ezt meg, amelyet német televíziók közvetítettek.

"A jelenből visszatekintve állhatatosabbnak kellett volna lennem a tanúk és az áldozatok felkutatásában. Az érsekség nevében bocsánatot kérek az áldozatoktól" - mondta. Egy Raphael Hildebrandt néven azonosított férfi, akivel szemben az 1990-es években történtek visszaélések, az üggyel kapcsolatban így nyilatkozott az ARD tévének: "Nem csak annyi történt, hogy egy kicsit megfogdostak. Kőkemény szex volt az időnként".

Az érsek bocsánatkérésének előzménye, hogy XVI. Benedek pápa az egész egyház által érzett "szégyenről és lelkiismeret-furdalásról" írt a pedofil visszaélések miatt az ír katolikus egyházhoz intézett, szombaton Rómában nyilvánosságra hozott pásztorlevelében. A dokumentumban a pápa csak az írországi üggyel foglalkozik, nem tér ki más, a közelmúltban több európai országban, köztük a pápa szülőhazájában, Németországban kirobbant hasonló botrányokra.

A német és az ausztriai katolikus egyház vezetője azonban egyaránt úgy ítélte meg, hogy a pásztorlevél az egész római katolikus egyház számára világos utasításokat fogalmazott meg. Zollitsch a maga részéről hangsúlyozta: az írországi püspökökhöz intézett pápai intés egyben intés a német püspökök számára is. A visszaélések botránya nem csupán írországi probléma, hanem több más ország egyházát, köztük a németországi katolikus egyházat sújtó botrány is.

Az ír katolikus egyházat tavaly alapjaiban rázta meg a pedofil botrány. Az ír kormány megbízásából a gyermekek ellen elkövetett visszaéléseket vizsgáló bizottság kilencévi munka után ötkötetes jelentést tett közzé 2009 májusában. A dokumentum szerint a katolikus intézményekben évtizedeken át vertek és erőszakoltak meg gyermekeket. 2009 novemberében tették közzé az 1975 és 2004 között elkövetett visszaélések kivizsgálásáról szóló Murphy-jelentést, amely szerint az ír egyházi hatóságok egészen az 1990-es évek közepéig eltussolták a széles körben elkövetett szexuális visszaéléseket.

A pápa levelének tartalmáról itt tudhat meg részleteket. A Szentszék etikai megbízottja, Rino Fisichella kúriai érsek a levél megjelenésének másnapján azt mondta, a jövőben szigorúbb követelmények szerint szűrik majd a papneveldékbe jelentkező fiatal férfiakat. A jelentkezők számának visszaesése sem lehet indok arra, hogy fölvegyenek mindenkit, aki bekopog a papi szeminárium kapuján - mondta az érsek a L'Avvenire nevű katolikus újságnak.

Vasárnap egy svájci katolikus püspök, Martin Werlen felszólította a Vatikánt, hogy készítsen jegyzéket minden olyan papról, akit valaha szexuális bűncselekményekkel vádoltak. Szerinte a katolikus egyház vezetői nem foglalkoznak elég komolyan az Írországban és máshol kirobbant gyermekmolesztálási ügyek hatásával. A pápa levelét Írországban is többen - köztük a gyerekmolesztálások áldozatai - is bírálták amiatt, hogy nem tett említést a Vatikán esetleges felelősségéről, és az ír egyházzal szemben nem fogalmazott elég keményen.