Dacol Obamával az izraeli kormányfő

Vágólapra másolva!
Hiába tárgyalt több órát Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel Barack Obama amerikai elnök, nem tudta rávenni, hogy Izrael leállítsa a jeruzsálemi telepépítési programot. Netanjahu szerint sikerült enyhíteni az amerikai-izraeli feszültségen, de a palesztinokkal kötendő béke ezzel nem került közelebb.
Vágólapra másolva!

Nem tudta meggyőzni Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőt a vitatott jeruzsálemi telepépítések leállításáról Barack Obama amerikai elnök - írja a New York Times. A két vezető Washingtonban tárgyalt egymással, de nem tartottak sem közös sajtótájékoztatót, sem közleményt nem adtak ki.

Bár a Fehér Ház szerint nem sikerült megoldani a vitás kérdéseket, Netanjahu hazaindulása előtt azt nyilatkozta, hogy tudtak eredményeket elérni . "Úgy gondolom, megtaláltuk az arany középutat Izrael hagyományos politikája és a békére irányuló vágyunk között" - nyilatkozta Netanjahu, de részleteket nem közölt az állítólagos középutas megoldásról.

Obama arról próbálta két napon át meggyőzni az izraeli miniszterelnököt, hogy állíttassa le a Kelet-Jeruzsálem Ramat Slomó nevű negyedébe tervezett 1600, zsidóknak szánt lakás felépítését. Korábban épp Joe Biden amerikai alelnök izraeli látogatásakor jelentették be Izraelben az építési terveket, amit Washingtonban felháborodással fogadtak. Az Egyesült Államok szerint ugyanis a palesztin környéken való építkezés megállíthatja a békefolyamatot.

Kedd este a Fehér Ház ovális irodájában másfél órán át tárgyalt Obama Netanjahuval, majd az izraeli vezető visszavonult tanácskozni újabb másfél órára tanácsadóival a Roosevelt szobába - írja a New York Times. Ezután még újabb fél órát beszélt Obamával, mielőtt visszatért volna hoteljébe. Szerdán Netanjahu találkozott Obama közel-keleti megbízottjával, George Mitchell-lel is. "Az elnök bizonyos dolgokra kérte a miniszterelnököt, hogy felépítsék a bizalmat" - kommentálta a tárgyalásokat Robert Gibbs fehér házi szóvivő.

A jeruzsálemi önkormányzat március 18-án döntött úgy, hogy belevág az építkezésekbe - emlékeztet a New York Times. Ban Ki-mun ENSZ-főtitkár is elítélte az építkezéseket, mondván: "különösen aggasztó a telepesek betelepítése Jeruzsálem palesztin városrészeibe". Szaeb Erekat palesztin főtárgyaló pedig kijelentette szerdán, hogy "Izrael beássa magát egy üregbe, amiből majd ki kell másznia, ha komolyan veszi a békét".