Tortával várták merénylőjüket a CIA-sok Afganisztánban

Vágólapra másolva!
A bizalmas légkör megteremtése érdekében születésnapi partival és tortával várták a CIA afganisztáni bázisán azt a férfit, aki végül felrobbantotta őket. Az al-Kaidáról vártak tőle fontos információkat, de a CIA egyik legsúlyosabb veszteségét okozta.
Vágólapra másolva!

Annyira örültek tavaly decemberben a CIA afganisztáni bázisán annak, hogy esetleg bizalmas információkat szerezhetnek az al-Kaidáról, hogy tortával és születésnapi partival várták azt a kémet, akitől ezt remélték - írja a brit Guardian. A férfi azonban a vesztüket okozta. Humam Kalil Abu-Mulal Balaviról, a jordániai titkosszolgálat által beszervezett 36 éves orvosról az után derült ki, hogy kettős ügynök volt, hogy autójával behajtott az amerikai hírszerzők bázisára, majd felrobbantoita magát. Nyolc embert rántott a halálba, köztük több, az al-Kaidát évek óta üldöző profi CIA-st (a veszteségről itt olvashat bővebben).

A brit lap szerint a születésnapi parti és a torta ténye azt bizonyítja, hogy a CIA emberei bíztak Balaviban. A CIA-nál nem ritka, hogy ilyen módszerekkel igyekeznek megteremteni a bizalmas légkört informátoraikkal, de "ez nem az amit az első randira szerveznek" - mondta a lapnak Bruce Riedel volt CIA-s.

Halála után közétett videoüzenetében Balavi arról beszélt, hogy eredetileg jordániai tartótisztjét akarták elrabolni vagy megölni, de a lehetőség, hogy CIA-sokat ölhetnek meg, nagyon kecsegtető volt. "Valamit terveztünk, de értékesebb ajándékot kaptunk. Egy ajándékot Allahtól, aki értékes áldozatot hozott elénk: CIA-s amerikaiakat."