Újra meg kell szavazni Obama reformcsomagját

Vágólapra másolva!
Újra meg kell szavaznia az amerikai kongresszusnak az egészségügyi reformról szóló törvényt. A szenátusi republikánusoknak két kisebb hiba miatt sikerült visszaküldetniük a reformcsomagot.
Vágólapra másolva!

Kisebb hibák miatt újra meg kell szavazni az amerikai képviselőházban Barack Obama amerikai elnök egészségügyi reformjáról szóló törvényt - jelentette a Reuters. A vasárnap késő este elfogadott, az állami egészségügyi biztosítást 32 millióval több amerikaira kiterjesztő reformcsomagban két hibát találtak a szenátus republikánus képviselői.

A hibákat a törvénycsomag diákhitelekre vonatkozó részében találták. Viszonylag jelentéktelen rendelkezésekről van szó, közölte Harry Reid, a szenátusi demokraták vezetője. A hibás részeket törlik, de emiatt az egész csomagot újra el kell fogadnia a kongresszusnak.

A képviselőház hétfőre virradóra mondott igent a reformra, összesen 219-en szavaztak rá, 212-en ellene. A javaslatcsomagot korábban már jóváhagyta a szenátus, mivel azonban a képviselőházban módosítottak rajta, ezért a szenátusnak is újra kellett szavazni róla. A republikánusok a testület szerdai ülésén 30 módosító indítványt nyújtottak be, de ezeket mind leszavazta a demokrata többség, kivéve a két jelzett részleltet, amelyek költségvetési szempontból nem feletek meg a szenátusi szabályoknak.

Eközben a Washington Post azt jelentette, hogy egészségügyi reform ellenzői vandalizmussal és támadásokkal válaszoltak a törvény vasárnapi megszavazására. Eddig legkevesebb tíz demokrata politikus jelezte, hogy fenyegetés vagy támadás érte őket a szavazás miatt. Emiatt szerdán száz demokrata képviselő találkozott az FBI és az amerikai Capitoliumi Rendőrség embereivel zárt ajtók mögött.