Egy fontért vett országos brit napilapot a volt KGB-s

Vágólapra másolva!
Egy font jelképes összegért vásárolta meg a brit Independentet Alexander Lebegyev egykori orosz KGB-kém. Lebegyevnek ez már a második brit lapja, tavaly ugyancsak egy fontért megvette a London Evening Standardot.
Vágólapra másolva!

Egy év huzavona után átvehette a brit Independent napilapot Alexandr Lebegyev orosz milliárdos az ír tulajdonú Independent News & Media (INM) részvénytársaságtól. A megállapodás értelmében az INM 9,25 millió fontot (2,7 milliárd forint) fizet Lebegyevnek, aki jelképes összegért, egy fontért vette meg a lapot. Ha az INM a lap bezárása mellett dönt, akkor az 30 millió fontba került volna.

Lebegyev, aki egykor a KGB londoni vezetője volt, komoly médiabirodalmat épít, Oroszországban résztulajdonosa a Novaja Gazetának, Nagy-Britanniában pedig tavaly már bevásárolta a London Evening Standardot. Azt ígéri, mindkét brit lapba komoly összeget invesztál, az Evening Standardot tavaly ingyenessé tette. Az Independent, a Lebegyev 29 éves fia, Jevgenyij által irányított Independent Print Limited tulajdonába kerül. Ezzel Jevgenyij Lebegyev lett a valaha volt legfiatalabb országos napilap-tulajdonos a briteknél.

Az 1986-ben indított, alapvetően baloldali brit lapot a Daily Telegraph, a Times és a Guardian versenytársának szánták, de soha nem tudta igazán megszorongatni azokat. Jelenleg az Independent jelenik meg a legkevesebb (napi 184 ezer) példányszámmal az öt mértékadó brit országos napilap közül - írja a Reuters.