Vágólapra másolva!
A Gázába benyomult izraeli tankok és katonák szombaton elhagyták az övezetet. A csapatok a Hámász ellen folytattak hadműveletet, 14 hónap óta a legvéresebb támadást.
Vágólapra másolva!

Szemtanúk szerint tankokkal és bulldózerekkel haladt előre az izraeli hadoszlop a gázai övezetben, mielőtt visszavonultak volna. Arról is beszámoltak, hogy az izraeli tengeri flotta tüzérségét is látták lőni a partoknál.

A BBC tudósítása szerint ez volt az első eset a 22 napja tartó katonai akcióban, hogy izraeli katonák estek el. Legutóbb egy éve történt haláleset - írja a lap. A beszámoló szerint legalább két palesztin is elhunyt a harcokban.

Az izraeli hivatalos közlések szerint a tűzharc azzal indult, hogy palesztin harcosokat kaptak rajta, amint robbanószerkezeteket helyeznek el az övezet határán, valamint az arabok izraeli katonát is foglyul akartak ejteni.

"Azt hiszem az az igazság, hogy a legvadabb napokat éljük, mióta a hadművelet elkezdődött" - mondta Avital Leibovich katonai szóvivő. A haláleseteket "tragikusnak" és "fájdalmasnak" nevezte.

A Hámász katonai szárnya is közleményt adott ki, amelyben elmondták, hogy két izraeli katonának oltották ki az életét. "Ez a mi munkánk volt, de a védekezés közben történt az eset" - mondta a Hámász szóvivője.

Ez volt a legsúlyosabb incidens a 2009. eleji háromhetes gázai háború óta, amelyben 1400 palesztin - túlnyomórészt civilek - és 13 izraeli - jórészt katonák - vesztette életét.

A palesztin-izraeli konfliktus legújabb forrása a kelet-jeruzsálemi lakópark-építések ügye. A területen 1600 lakóépületet engedélyeztek felépíteni a hatóságok, de olyan területen, amely sérti a palesztin érdekeket. Az ügy miatt az amerikai diplomácia is tiltakozott, de a kormányszóvivő szerint "az izraeli építkezési politika 42 év óta nem változott és most sem fog."