Újra beutazhatnak a schengeni övezetbe azok a líbiai vezetők, akik országuk és Svájc közötti diplomáciai huzavona miatt kerültek tiltólistára. Röviddel a döntés után Líbia is közölte, hogy megszüntette a saját korlátozását az övezet lakóival szemben.

Törölték a schengeni övezetbe való beutazást tiltó listáról a líbiai állampolgárok nevét, köztük az arab ország élén álló Moammer el-Kadhafiét - jelentette be szombat este a spanyol külügyminisztérium.

A schengeni listára Svájc vetette föl a líbiai vezetők és családtagjaik - összesen 188 ember - nevét, miután diplomáciai viszálykodásba torkollott Kadhafi egyik fiának rövid svájci őrizetbe vételének az ügye (erről bővebben itt olvashat).

Az unió soros elnökségét adó Spanyolország a külügyi közleményben sajnálatát fejezte ki a történtekért, és a líbiai állampolgároknak okozott kényelmetlenségért. A svájci kormány már szerdán közölte, hogy kész megszüntetni az egyes líbiai személyek ellen elrendelt vízumtilalmát.

Válaszképpen Líbiában bejelentették, hogy megszüntetik a schengeni övezet lakosaira vonatkozó vízumkiadási tilalmat. A líbiai külügyminisztérium közleményében "Svájc felett aratott győzelemként" értékelte "ezt a közös európai intézkedést".