Felmentettek egy pedofilgyanúba került északír papot

Vágólapra másolva!
Ideiglenesen felmentettek tisztségéből egy északír katolikus papot, amíg a hatóságok vizsgálatot folytatnak ellene pedofília gyanújával - jelentette be a pap egyházmegyéje. Ez a legújabb fejleménye az ír pedofilbotránynak, amelyben a pápa is megszólalt másfél héttel ezelőtt.
Vágólapra másolva!

Az armagh-i egyházmegye honlapján vasárnap közzétett közlemény szerint Sean Brady, az ír katolikus egyház prímása előző nap az armagh-i egyházközségben bejelentette: felkérette a lelkészt, vegyen ki egy időre szabadságot, mert gyermekek zaklatásával kapcsolatos információk jutottak a tudomására.

"Armagh egyházmegye politikája, hogy a gyermekek védelmét érintő kérdésekben a biztonságuk és jólétük mindennél fontosabb" - mondta Brady az egyházmegye által közzétett nyilatkozatában. A papot felkérték: vonuljon vissza, hogy a nyomozásban a hatóságok rendelkezésére álljon, akiket értesítettek a történtekről - tette hozzá a bíboros, hangsúlyozva, hogy a papot a nyomozás lezárásáig ártatlannak tekintik.

Többen Brady bíboros lemondását is követelik, mert szerintük eltussolta az 1970-es években az ír katolikus egyházban elkövetett szexuális visszaéléseket.

XVI. Benedek pápa március 20-án Rómában nyilvánosságra hozott, az ír katolikus egyházhoz intézett pásztorlevelében felszólította azokat a papokat és szerzeteseket, akik a pedofília bűnébe estek, hogy ismerjék be nyíltan gyalázatos tetteiket, és feleljenek értük Isten színe és a bíróságok előtt.