Keresztény milicistákat vettek őrizetbe Amerikában

Vágólapra másolva!
A végítéletre készült az a keresztény milícia, amelyet a hétvégén számolt fel az FBI az Egyesült Államokban. A rajtaütés idején a Hutaree nevű csoport segítséget kért egy másik önkéntes milíciától, de azok visszautasították őket. A milcistákat engedély nélküli fegyvertartással vádolják.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették egy keresztény milícia legkevesebb hét tagját az Egyesült Államok három szövetségi államában a hét végén tartott rajtaütések során - közölte helyi idő szerint vasárnap az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egyik munkatársa. A Michigan, Indiana és Ohio állam területén helikopterek támogatásával végrehajtott rajtaütések a Hutaree elnevezésű milícia tagjai ellen irányultak. Az engedély nélküli fegyvertartással vádolt milicistákat hétfőn állítják bíróság elé.

Hétfőn egy szövetségi bíróság fogja majd meghallgatni az őrizetbe vett embereket - mondta a CNN-nek Gina Balaya, a detroiti ügyészségi iroda szóvivője. A Hutaree a Michigan állambeli Adrian környékén tevékenykedett, tagjai keresztény katonáknak tekintik magukat, akik az Antikrisztus eljövetelére készülnek. Honlapjukon az olvasható, hogy a végítélet csatájára készülnek, hogy ezzel "életben tartsák Jézus Krisztus tanúságát".

Az FBI nem közölt részleteket az elfogásokról, egy névtelen forrása azonban azt mondta a CNN-nek, hogy az akciónak nincs köze a kongresszusi képviselőket az egészségbiztosítási törvény miatt ért fenyegetésekhez.

Egy másik fegyveres csoport, a Délnyugat-michigani Önkéntes Milícia szóvivője, Mike Lackomar úgy tudja, hogy a Hutaree több muszlim szervezetet megfenyegetett. Lackomar szerint a csoport egyik michigani vezetője telefonon támogatást kért tőlük, amikor szombaton a rendőrök rajtaütést intéztek ellenük, de visszautasították őt.

Szemtanúk szerint szombaton "egy kisebb hadsereg" szállt meg egy erdős birtokot Adrian közelében. A területen fegyveres, álcaruhás milicisták szoktak gyakorlatozni. Az indianai Hammondban pedig szombat éjjel szálltak meg egy házat kommandósok. Az épületből a szomszédok beszámolja szerint kéttucatnyi lőfegyvert szállítottak el. A környéket tűzszerészek fésülték át.