Meghalt egy búvár az elsüllyedt dél-koreai hadihajó mentése közben

Vágólapra másolva!
Túlélőket kerestek a búvárok a múlt pénteken elsüllyedt dél-koreai korvetten, amikor egyikük rosszul lett, és meghalt. A hajó legénységéből 46 tengerészt még mindig eltűntként tartanak nyilván, egyre kevesebb az esély, hogy ők életben lehetnek a roncsban. Az első hírek észak-koreai torpedótámadásról szóltak, de az újabb feltételezések szerint vagy egy 60 éve elfeledett tengeri akna, vagy a saját fegyverzetének robbanása süllyesztette el a fregattot.
Vágólapra másolva!

Meghalt egy dél-koreai búvár kedden, az észak-koreai határ közelében elsüllyedt dél-koreai hadihajónál zajló mentőakció alatt. A Sárga-tengeren elsüllyedt hajóhoz többtucatnyi búvár merült le, hogy megpróbáljanak bejutni a kettétört hajótestbe, az eltűnt tengerészek után kutatva. A dél-koreai hadsereg közlése szerint egyikük a keddi akció közben eszméletét vesztette, és később meghalt. Halálának pontos okát még vizsgálják - közölte a dél-koreai vezérkari főnökök tanácsa.

A Cseonan nevű, 1200 tonnás korvett egy robbanás után süllyedt el múlt pénteken. A fedélzeten lévő emberek közül 58-at sikerült kimenteni közvetlenül a tragédia után, 46 azonban a hajóval együtt elsüllyedtek. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi okozta a robbanást. Közvetlenül a robbanás után felmerült, hogy észak-koreaiak torpedózták meg a határ közelében hajózó korvettet. Később a dél-koreai hadsereg hivatalosan is közölte: nincs jele annak, hogy támadás miatt süllyedt el a hajó.

A dél-koreai védelmi miniszter hétfői közlése szerint az is elképzelhető, hogy egy, az 1950 és 1953 közt folyt koreai háború idejéből megmaradt tengeri akna sodródott a hajó útjába. A fregatt fedélzetén a dél-koreai média információi szerint torpedók, rakéták és mélytengeri aknák is voltak, és lehet, hogy azok robbantak be.

A helyszínre látogatott Li Mjung Bak dél-koreai elnök, aki utasította a hadsereget, hogy legyenek teljesen készenlétben bármilyen észak-koreai lépésre. Arra azonban egyre kevesebb az esély, hogy élve találják a még mindig eltűntként nyilvántartott embereket. A haditengerészet búvárai hétfőn merültek le először a hajó orrához és tatjához, amelyek 250 méternyi távolságra fekszenek egymástól a tengerfenéken. A hajótesten kalapáccsal kopogtató búvárok azonban nem kaptak választ esetleges túlélőktől.