Kínos kérdéseket feszegetnek a metrórobbantásról az orosz lapok

Vágólapra másolva!
Feltehetően rendelkeztek valamiféle információval a készülő moszkvai metrómerényletekről az orosz rendvédelmi szervek - írja több orosz lap. Számítottak szélsőségesek bosszújára az orosz hatóságok, mivel a közelmúltban több vezető iszlamistát is likvidáltak - állítja az orosz Komszomolszkaja Pravda, a Kommerszant szerint pedig hétfőn a robbantások előtt sok kaukázusi kinézetű asszonyt bevittek a rendőrök. A hétfői robbantásokban 39 ember vesztette életét.
Vágólapra másolva!

A Kommerszant nevű lap az egyike azoknak, amelyek szerint az orosz hatóságoknak kellett hogy legyen valami előzetes információjuk a hétfőn reggel elkövetett robbantásokról, amelyekben összesen 39 ember vesztette életét. A lap szerint hétfőn kora reggeltől nagyon sok kaukázusi küllemű asszonyt bevittek a rendőrségre, és a hatóságok utóbb közölték, hogy kaukázusi szélsőségeseket gyanítanak a támadás hátterében.

Az egyik ilyen nő beszélt arról a lapnak, hogy amint a rendőrőrsön üldögélt, látta, hogy a helyi parancsnok berontott a szobába, és azt kiabálta: "Hogy engedhettétek át őket? Hiszen volt információtok!" A Nyezaviszimaja Gazeta is számos közvetett jel alapján feltételezi azt, hogy a hatóságok valamiféle információval rendelkeztek: szombaton például sokkal több rendőr volt a metróban, mint máskor.

Még több bosszú jöhet

A Komszomolszkaja Pravda szerint a rendvédelmi szervek már csak azért is számítottak retorzióra és dolgozott minden szolgálat teljes gőzzel, mert az utóbbi időben több súlyos csapást mértek a szélsőséges mozgalomra, és tartottak a bosszútól. Március elején megölték Szaid Burjatszkijt - polgári nevén Alekszandr Tyihomirovot -, az iszlám mozgalom egyik ideológusát, majd az öngyilkos merénylők lélektani felkészítésével foglalkozó Abu Khaledet, néhány napja pedig likvidálták Anzor Asztyemirovot, az oroszországi illegális iszlamista mozgalom egyik vezérét.

Többen arra figyelmeztettek, hogy a támadásoknak folytatása várható, mivel a sok helyen csak orosz bin Ladenként emlegetett Burjatszkij állítólag 30 öngyilkos merénylőt készített fel, akik közül eddig kilenc követett el merényleteket.

Mi nem történt a két robbanás között?

A lapok emellett olyan kérdéseket is feszegetnek, hogy mi történt a két robbanás közötti időben, a hatóságok miért hagyták ezt a körülbelül 40 percet anélkül eltelni, hogy áramtalanították volna a metróhálózatot és a mobilhálózatot - felmerült, hogy a pokolgépet esetleg mobiltelefon útján hozták működésbe -, és figyelmeztették volna az embereket a veszélyre.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök kedden közölte, normális életfeltételeket kell teremteni az észak-kaukázusi lakosságnak, ami az orosz szövetségi és a kaukázusi helyi hatóságok feladata, de nehezebb megoldani, mint megtalálni és megsemmisíteni a terroristákat. Erről azt követően beszélt, hogy megbeszélést folytatott a metrórobbantások ügyében a civil társadalom intézményeinek fejlesztésére az elnök mellett létrehozott tanács elnökével, Ella Pamfilovával. Medvegyev szerint a terroristák megsemmisítését folytatják. Vlagyimir Putyin kormányfő a tömegközlekedés biztonságának javításáról tartott tanácskozást, ahol azt mondta, a rendvédelmi szervek számára becsületbeli ügy, hogy elfogják a hétfői merényletek szervezőit, és bizonyos benne, hogy meg is teszik.

A Moszkovszkij Komszomolec szerint ugyanakkor nagy az esélye annak, hogy soha nem derül ki, kik szervezték a hétfői merényleteket, ezért ezeket a hatóságok valamelyik már ismert, esetleg éppen elfogott vagy likvidált szélsőséges nyakába varrják majd. Az utóbbi időben több példa volt rá, hogy egy éppen megsemmisített szélsőségesről kiderült, hogy több nagy port felvert terrorcselekményt is ő szervezett.