Kifaggatják az összes indiait a gigantikus népszámláláson

Vágólapra másolva!
Tizenegy hónap alatt akarnak nyilvántartásba venni 1,2 milliárd indiait a csütörtökön kezdődött népszámláláson. A hatalmas ország belügyminisztere szerint a feladat egyedülálló az emberi történelemben. A feladat nehézségét jellemzi, hogy több millió hajléktalant is össze kell számolni, és 635 ezer településre kell eljutnia a 2,5 millió számlálóbiztosnak.
Vágólapra másolva!

Óriási vállalkozásba fogott India: csütörtökön népszámlálást kezdtek, amin kiderülhet, valóban a becsült 1,2 milliárd ember lakja-e a világ második legnépesebbnek tartott országát. A népszámláláson a Himalája havas hegyeitől Kerala állam pálmafás partjaiig az egész országon végigmegy a felmérést végző 2,5 millió tisztviselő - írja a brit Independent.

A népszámlálást tízévente szokta megtartani India. A mostani annyiban lesz új, hogy minden 15 évesnél idősebb indiai biometrikus adatait rögzíteni fogják. Ezt követően az indiaiak személyi igazolványt fognak kapni, amivel a kormány reményei szerint könnyebben igénybe vehetik majd a közszolgáltatásokat. A művelet 60 milliárd rúpiába (mintegy 262 milliárd forintba) fog kerülni.

"A 2011-es népszámlálás a legnagyobb feladat a maga nemében az emberi történelemben. Célunk azonosítani, megszámolni, rögzíteni és azonosítókártyával ellátni minden indiai polgárt" - mondta Palaniappan Csidambaram belügyminiszter. A feladat azért is nehéz lesz, mert több millió hajléktalant is nyilvántartásba kell venni, ezért jövő februárra végeznek majd a számlálók.

Van-e önnek bankszámlája és mobilja?

India nagyjából 5000 városában és 630 ezer falvában zajlik a számlálás, amelyet kormányzati munkások, tanárok és helyi tisztviselők végeznek majd, akik ajtóról ajtóra menve fogják összegyűjteni az információkat. Az egyszerű számlálás mellett rákérdeznek majd a család méretére és a családi állapotokra is. Újdonság lesz az a két kérdés, hogy van-e az illetőnek bankszámlája és mobiltelefonja - írja az Independent.

Kiderül majd, hányan élnek városokban és falvakban, és a kapott adatok jól jönnek majd az ipari termelőknek és a kereskedőknek is. "Egy olyan nagy országban, mint a mienk, minden adat, amit kaphatsz a népességről, mindig hasznos" - mondta Adzsit Ranade, az Aditja Birla Group fő gazdasági elemzője a Reutersnek. "Mi még nem tudunk eleget" - tette hozzá.

India lakossága az 1947-es függetlenné váláskor még csupán 350 millió fő volt, azonban 2050-re azt becsülik, hogy 1,7 milliárdra nő. A nagy embertömeg számára azonban nehéz az alapvető szociális ellátást biztosítani, ezért is tartotta jó ötletnek az indiai kormány, hogy azonosítószámot és ujjlenyomatot rendel hozzá mindenkihez. 1872-ben tartották az első népszámlálást Indiában, azóta ez lesz a tizenötödik. Az Independent szerint a mostani számlálást Pratibha Patil államfő rózsaszín homokkő palotájában kezdték.