Agyonverték az apartheid legnagyobb támogatóját

Vágólapra másolva!
Farmján verte két munkás halálra a dél-afrikai szélsőjobb egyik vezéralakját, aki 1994-ig könyörtelenül küzdött azért, hogy fennmaradjon az apartheid-rendszer Dél-Afrikában. Az egykori holland telepesek leszármazottainak, a búroknak a felsőbbrendűségét hirdető Eugene Terreblanche halála után a dél-afrikai elnök, a rendőrség és a pártok is nyugalomra intettek.
Vágólapra másolva!

Meggyilkolták a Dél-afrikai Köztársaság egyik ismert szélsőjobboldali mozgalmának vezetőjét, Eugene Terreblanche-t saját farmján szombaton - írja a BBC. A fehérek felsőbbrendűségét hirdető Terreblanche azután vált igazán ismertté, miután mozgalma számos merényletet követett el Dél-Afrikában, hogy megakadályozza a feketéket hátrányosan megkülönböztető apartheid-rendszer felszámolását.

A rendőrség közölte, hogy a 69 éves férfit két munkása verte agyon az északnyugati Ventersdorpban, mert Terreblanche nem fizette ki őket. A 21 és 15 éves elkövetőket letartóztatta a rendőrség, és gyilkossággal vádolják őket. Terreblanche-t egy bozótvágóval és egy fa ütővel verték meg, arc- és fejsérüléseket szenvedett, saját ágyában találtak rá.

Jacob Zuma dél-afrikai elnök nyugalomra intette a lakosságot, és felszólította az embereket, hogy ne használják ki ezt a "borzalmas tettet", és ne keressenek faji indítékot a gyilkosság mögött. Az államfői közlemény szerint "Terreblanche megölését el kell ítélni, függetlenül attól, hogy a gyilkosok mire gondoltak, mivel igazolják tettüket". Nathi Mthethwa rendőrminiszter szintén azt mondta, hogy mindenki tartózkodjon a gyújtó hangvételű nyilatkozatoktól, és a főbb pártok vezetői is óvatos közleményeket adtak ki.

Az Afrikáner Ellenállási Mozgalom

Terreblanche az 1980-as években vált különösen akítvvá, akkoriban egy különálló fehér Dél-Afrikát szeretett volna létrehozni. Ő alapította 1973-ban a ma is működő Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB, Afrikáner Ellenállási Mozgalom) nevű szervezetet. Terreblanche-t 2001-ben három év börtönre ítélték, mert megpróbált megölni egy farmmunkást. Az AWB szóvivője, Andre Visagie kijelentette, hogy az esetleges bosszúról majd a májusi AWB-gyűlés után döntenek.

A helyzetet különösen kiélezetté tette most, hogy a legfelsőbb bíróság a múlt héten eltiltotta Julius Malemát, a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) ifjúsági vezetőjét, hogy még egyszer elénekelje nyilvánosság előtt az "Öld a búrt" című dalt. (A búrok vagy afrikánerek a dél-afrikai holland telepesek leszármazottai, azonban a búr szót minden fehérre is szokták alkalmazni becsmérlésként).

Az apartheid vége, 1994 óta mintegy 3000 fehér farmert öltek meg Dél-Afrikában - írja a BBC. Egy 2003-as bizottsági jelentés szerint ugyanakkor a gyilkosságok mindössze 2 százaléka mögött áll politikai vagy rasszista indíték.