Dél-koreai szupertankert fogtak el a szomáliai kalózok

Vágólapra másolva!
Óriási dél-koreai olajtartályhajót fogtak el szomáliai kalózok Kelet-Afrika partjainál. A hajót a 24 fős legénységgel együtt a kalózok bázisának számító Haradheere kikötőjébe szállítják.
Vágólapra másolva!

Szomáliai kalózok a hatalmukba kerítettek vasárnap egy óriási dél-koreai olajtartályhajót, és a 24 főnyi legénységgel együtt a saját kikötőjükbe irányították - jelentette be a dél-koreai külügyminisztérium.

A 319 ezer tonna vízkiszorítású jármű Irakból az Egyesült Államokba tartott, amikor Kelet-Afrika partjainál rajtaütöttek a tengeri rablók. Jelenleg Haradheere kikötője felé halad. Ez a kalózok egyik bázisa, ahol sok más elrabolt hajót őriznek. A szupertanker rakományának értékét nem közölték.

A dél-koreai kormány rendkívüli ülésen foglalkozik az üggyel. Az ország hajói közül utoljára 2008-ban raboltak el egyet; akkor a legénység három hónap elteltével szabadult ki. Dél-Korea egy hadihajót, egy rombolót tart az Ádeni-öböl és a szomáliai partok környékén járőröző nemzetközi flottában. Az öblön évente mintegy 20 ezer hajó halad át.