A Jobbik előretörése miatt érdekes külföldön a magyarországi választás

Vágólapra másolva!
A Jobbik várható előretörését emeli ki több külföldi lap is a magyarországi választásról szóló cikkekben. A brit Guardian és az Independent az 1940-es évekkel von párhuzamot.
Vágólapra másolva!

Több külföldi napilap is terjedelmes cikkekben számol be a hétvégi magyarországi választásról, a tudósítók többsége a Jobbik megerősödésére hegyezi ki mondanivalóját. A német Spiegel a Jobbik választási gyűléseit a második világháború idejének nyilas gyűléseivel állítja párhuzamba. A lap pénteki elemzésében az Orbán Viktorról könyvet író, az MDF képviselő-jelöltjeként a választáson is induló Debreczeni József feszegeti a jelenlegi választáson győzelemre esélyes Fidesz vezetőjének a radikálisok megerősödésében játszott felelősségét. A lap részletesen taglalja a Magyar Gárda és a Fidesz alapító tagjainak kapcsolatát.

"Ezen a hétvégén a 20 éves magyarországi demokrácia eddigi legnagyobb politikai földindulásával szembesül" - írja a brit Guardian, amely ugyancsak megemlíti a Jobbik előretörését, amelyet párhuzamba állít az Európa más államaiban (Belgium, Francia- és Olaszország) is tapasztalható radikális térnyeréssel.

A lap elemzése szerint azonban, amíg Európa fejlettebb részén a szélsőjobb előretörésének hátterében az áll, hogy a hagyományos konzervatívok igyekeznek kihasználni a bevándorlókkal, és az iszlámmal szembeni ellenérzéseket, és nem kapcsolódnak közvetlenül a háború előtti náci eszmékhez, hanem egyfajta posztmodern szélsőjobbot alakítanak. Ezzel szemben a fiatal kelet-európai demokráciákban - így Magyarországon is - a régi vágású, még mindig a zsidókat, a cigányokat, a kisebbségeket ellenségnek tekintő szélsőjobbról van szó - idézte a lap Anton Pelinka Budapesten dolgozó osztrák politológust.

Múlt héten a brit Independent is foglalkozott a Jobbik előretörésével, a lap az 1940-es élvek zavaró visszhangjáról írt, amikor beszámolt a magyarországi kampányról.