Vágólapra másolva!
Hivatali elfoglaltságai miatt úszhatja meg egy időre megint az ellene indult pereket Silvio Berlusconi olasz kormányfő. Egy új törvény ugyanis erre hivatkozva ad neki felmentést az alól, hogy megjelenjen a tárgyalásokon. Az eleve akadozva haladó korrupciós eljárásokat legalább másfél évig elhalasztó törvényt már alá is írta az olasz államfő.
Vágólapra másolva!

Megint haladékot kap Silvio Berlusconi olasz kormányfő az ellene indult perekben. Ezt egy új olasz törvénynek köszönheti, amelyet már alá is írt Giorgio Napolitano olasz elnök. A törvényes akadálynak is nevezett jogszabály értelmében az elkövetkező 18 hónapban minden pert el kell napolni, amelyben érintett a kormányfő vagy kormányának valamelyik tagja. A jogszabály szerint erre azért van szükség, mert hivatalos elfoglaltságuk miatt nem érnek rá megjelenni a bíróság előtt.

Berlusconi szerint a törvény segítségével képes lesz rá, hogy nyugodtan kormányozzon a ciklusából hátra lévő három évben. A kormányfő fenntartja, hogy az őt ért vádak politikai indíttatásúak, amelyeket kommunista beállítottságú nyomozók hoztak fel ellene.

Az olasz kormányfő két korrupciós perben is vádlott, de az eljárások csak akadozva haladnak előre, különböző okokkal eddig előbb vagy utóbb mindig felfüggesztették azokat, jellemzően valamilyen jogszabállyal. Az eljárások tavaly indulhattak újra, miután az olasz legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek minősítette azt korábbi a törvényt, amely mentességet biztosított a kormányfőnek a perekkel szemben. A brit Times szerint várhatóan az új jogszabályt is az alkotmánybíróság elé viszik majd, de ez egy évbe is beletelhet, addig azonban nem kizárt, hogy sikerül megint elfogadtatni egy újabb mentességet biztosító törvényt.

Az egyik per adóelkerülés miatt indult, a vád szerint Berlusconi offshore cégeken keresztül sikkasztott el közel 90 millió eurót, amely családja külföldi számláin landolt. A másik perben egy ügyvéd megvesztegetéséért kell felelnie a politikusnak, akit a vád szerint hamis tanúzásra vett rá. Berlusconi mindkét ügyben ártatlannak vallotta magát. (A perekről részleteket ebben a cikkben olvashat, az offshore cégek miatt indult per legutóbbi fejleményeit pedig itt találja.)

Az ellenzék népszavazást akar kezdeményezni a törvény megszüntetésére.