XVI. Benedek találkozna a pedofil papok áldozataival

Vágólapra másolva!
Tiszteletet és támogatást érdemel XVI. Benedek pápa az alaptalan vádaskodásokkal szemben - mondta Federico Lombardi a Szentszék szóvivője a Vatikáni Rádiónak. Lombardi biztosított az egyház igazságos működéséről, az ügyek kivizsgálásáról és a papok jövőbeni alaposabb kiválasztásáról is. Szerinte a pápa kész találkozni a pedofil papok további áldozataival is. Közben azonban az AP is kitálalt: egy dokumentumra hivatkozva azt írják, XVI. Benedek még bíborosként megakadályozta, hogy leváltsanak egy molesztáló papot.
Vágólapra másolva!

A katolikus egyházfő kész találkozni a papi pedofília további áldozataival - közölte pénteken a Vatikáni Rádióban az egyházi állam szóvivője. Federico Lombardi védelmébe vette XVI. Benedeket, aki tiszteletet és támogatást érdemel a szerinte alaptalan vádaskodásokkal szemben, amelyek szerint része volt a szexuális vétségek eltussolásában. Ugyanakkor kijelentette: az egyház számára fontos, hogy átláthatósággal és szigorral mutassa meg, hogy bölcsen és igazságosan működik.

Lombardi szerint számos áldozat nem anyagi kárpótlást akar, hanem erkölcsi segítséget. Szerinte a jövendő papok megfelelő kiválasztásával és nevelésével elejét lehet venni további visszaéléseknek. Egyúttal biztosította a közvéleményt, hogy az egyház együttműködik a polgári hatóságokkal, és a kánonjog szerint határozottan és őszintén folytatja le a megrontás gyanújába keveredettek tárgyalásait.

A Vatikán szóvivője ismét bírálta a médiát, egyrészt a pápát és tanácsadóit mocskoló támadások miatt, másrészt azért, mert nem képes érzékeltetni a modern társadalomban jelentkező pedofília veszélyességét, és hallgat arról is, miként hasznosíthatná a társadalom az egyházi tapasztalatokat.

XVI. Benedek már találkozott papok által elkövetett szexuális bűncselekmények áldozataival egyesült államokbeli és ausztráliai útja során, illetve kanadaiakkal Rómában. Olaszországi katolikus szervezetek több százezres felvonulásra szólították fel a híveket a pápa melletti szolidaritás kifejezésére. "Nem hagyhatjuk magára a pápát" - hangzik jelmondatuk. A szervezők várhatóan április 19-ét, XVI. Benedek egyházfővé választásának ötödik évfordulóját szemelték ki a tüntetés időpontjának.

Újabb pofon az egyháznak

Pénteken azonban az is kiderült, hogy Joseph Ratzinger bíboros - a jelenlegi XVI. Benedek pápa - 1985-ben az egyetemes egyház érdekeire hivatkozva megakadályozta, hogy leváltsanak egy gyermekeket szexuálisan molesztáló papot - állította pénteken egy hozzá került dokumentumra hivatkozva az AP amerikai hírügynökség.

A dokumentum minden eddiginél erősebben kérdőjelezi meg a Vatikánnak azt az állítását, hogy XVI. Benedek a Hittani Kongregáció vezetőjeként nem vállalt szerepet abban, hogy megakadályozza a pedofil papok elmozdítását - írta az AP. Ratzinger 1981-ben került a Hittani Kongregáció élére. A kongregáció a Római Kúria egyik hivatala, amelynek elsődleges feladata: az egész katolikus világban előmozdítani és védelmezni a hitről és az erkölcsről szóló tanítást.