Terroristáktól félti a világ atomfegyvereit Obama

A nukleáris terrorizmus megelőzéséről tárgyal Washingtonban a világ országainak vezetőivel Barack Obama amerikai elnök. A konferencián, amelynek célja, hogy ne kerülhessen atomfegyver terroristák kezébe, Ukrajna felajánlotta, hogy Amerikának adja teljes erősen dúsított uránkészletét.

Barack Obama amerikai elnök és külföldi államfők kétoldalú tárgyalásaival hétfőn Washingtonban megkezdődött az a kétnapos nukleáris biztonsági csúcstalálkozó, amelynek a nukleáris terrorizmus megelőzését szolgáló program elfogadása a célja. Ez a legnagyobb nemzetközi értekezlet az Egyesült Államokban az ENSZ 1945-ös San Franciscó-i alakuló konferenciája óta, az esemény 47 állam részvételével zajlik.

A konferencia kedden közös nyilatkozattal zárul, amelyben a részvevők konkrét vállalásokat tesznek, hogy megakadályozzák a nukleáris technológiák és anyagok illetéktelen kezekbe kerülését. Az amerikai elnök a találkozó előtt közölte: az Egyesült Államokra és a világra nézve az jelenti a legnagyobb veszélyt, hogy egy terrorszervezet esetleg atomfegyver birtokába jut.

Nem mindenki lesz ott

A hivatalosan hétfőn este munkavacsorával megnyíló tanácskozás előtt Obama programjában szerepel találkozó a kínai, továbbá az ukrán, az örmény és a dél-koreai elnökkel. Az amerikai elnök már vasárnap találkozott az indiai és pakisztáni kormányfővel, továbbá a dél-afrikai és kazah elnökkel.

A Stratfor amerikai kutatócsoport elemzése szerint nem teljesen világos a csúcstalálkozó célja, hiszen a meghirdetett célhoz - állami vállalások a plutónium- és magasan dúsított uránkészletek, és egyéb atomfegyverkezési célú anyagok biztonságos tárolására és szállítására, a csempészet megelőzésére - nincs szükség ilyen magas szintű konferenciára.

Az intézet szerint a lényegi egyeztetésekre a kétoldalú találkozókon kerülhet sor. Fontos lesz Obama és Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök találkozója, miután a két ország között az utóbbi hónapokban több kérdés miatt feszültté vált a viszony. Obama nem találkozik Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel, akivel előző héten Prágában tárgyalt a START-III leszerelési szerződés aláírásakor. Az európai vezetők közül az amerikai elnök csak Merkel kancellárral folytat kétoldalú eszmecserét, nem találkozik sem a francia, sem az olasz vagy a spanyol vezetőkkel, és nem tárgyal Herman Van Rompuyjel, az EU új elnökével sem.

Jordánia, Ukrajna

Obama és II. Abdallah jordániai király megbeszélésükön sürgették Izraelt és a palesztinokat, hogy mielőbb indítsanak közvetlen béketárgyalásokat. Egyetértettek abban, hogy a feleknek tartózkodniuk kell a bizalmat megingató cselekedetektől. Obama újabb szankciókat szorgalmazott az amerikai álláspont szerint titokban atomfegyver kifejlesztésére törekvő Irán ellen.

Ukrajna 2012-ig megválik erősen dúsított uránból álló teljes készletétől, amely több atombomba előállítására is alkalmas volna - jelentette be a Fehér Ház az amerikai és az ukrán elnök találkozója után. Megfigyelők szerint talán az Ukrajnára vonatkozó bejelentés a legfontosabb konkrét vállalás a washingtoni csúcsértekezleten. Ukrajna a magasan dúsított uránkészlet "jelentős részét" az Egyesült Államokba fogja szállítani újrafeldolgozásra.