Újra úszik az ausztrál korallzátonyon megfeneklett teherhajó

Vágólapra másolva!
Hamarosan levontathatják a Nagy Korallzátonyról az ott megfeneklett kínai teherhajót az ausztrál mentőegységek. A környezeti katasztrófával fenyegető Shen Neng 1-ből kiszivattyúzták az olajat, és már lebeg a vízen, de még át kell vizsgálni a hajótestet. A mentőegységek munkáját a romló időjárási viszonyok sürgetik.
Vágólapra másolva!

Sikerült úszásra bírniuk az ausztrál mentőegységeknek azt a teherhajót, amely rakterében 65 ezer tonna szénnel és közel ezer tonna nehézolajjal feneklett meg az Ausztrália keleti partvidékén fekvő Nagy Korallzátonyon április negyedikén. Az ausztrálok már kiszivattyúzták az olajat a Shen Neng 1-ből, amely ezzel annyira felemelkedett, hogy hamarosan le tudják vontatni a védett területről. Az előtt azonban, hogy biztos horgonyzóhelyre vontatnák, még megvizsgálják a hajótestet, és letesztelik stabilitását.

A mentőegységek munkáját a hamarosan kedvezőtlenre forduló időjárás sürgeti, várhatóan még hétfőn megpróbálják elvontatni a hajót, hogy elkerüljék az újabb olajszivárgást. A megfeneklett hajó - elsősorban a belőle szivárgó olaj miatt - környezeti katasztrófával fenyegette a világ legnagyobb élő organizmusának is tekintett 2500 kilométer hosszan húzódó Nagy Korallzátonyt.

A Shen Neng 1 feltehetően nem véletlenül került a természetvédelmi területre, több teherhajó is úgy rövidíti le útvonalát, hogy megpróbálnak áthajózni a korallzátonyok között, ahova azonban tilos lenne bemenniük. A hajó ügyében már nyomoznak az ausztrál hatóságok, tulajdonosa, a kínai Shenzhen Energy Group, akár 1 millió ausztrál dolláros (185 millió forint) bírságra is számíthat a tévútért.

Az ausztrál kormány azonban azt is fontolgatja, hogy több mint ötszörösére, (1,7 millióról 10 millió ausztrál dollárra - 1,85 milliárd forint) emeli az olajszivárgásért kiszabható környezetvédelmi bírságot.