Királyok közé temetik a légikatasztrófában elhunyt lengyel elnököt

Vágólapra másolva!
Varsóban ravatalozzák fel, de a krakkói Wawel-székesegyházban temetik majd el a múlt héten repülőgép-szerencsétlenségben meghalt lengyel elnöki házaspárt. Lech Kaczynski elnök holtteste után kedden felesége koporsóját is Varsóba hozták, ahol hatalmas tömegek vártak rá. Az elnöki pár temetési szertartása kétnapos lesz
Vágólapra másolva!

Varsóba érkezett kedd délelőtt az a repülőgép, amely a hét végén légikatasztrófában elhunyt lengyel elnök feleségének, Maria Kaczynskának a holttestét szállította haza. A lengyel katonai szállítógép 10 óra 35 perckor szállt le Varsóban, a lengyel first lady koporsóját ünnepélyes menetben szállították az elnöki palotába, ahol mások között egyetlen lánya, Marta és sógora, Jaroslaw Kaczynski rótta le kegyeletét előtte.

Lech Kaczynski elnök holttestét már korábban hazahozták Lengyelországba. Maria Kaczynskát és néhai férjét Varsban együtt ravatalozzák fel, hogy a varsóiak búcsút vehessenek tőlük: a koporsóra már reggel nagy tömeg várt a lengyel elnöki palota előtt.

A lengyel elnöki párt később a krakkói Wawel-székesegyházban helyezik örök nyugalomra, ahol Lengyelország számos királya, elnöke és kiemelkedő személyisége van eltemetve. Donald Tusk miniszterelnök úgy rendelkezett, hogy az állami költségvetésből 20 millió zlotyt (kb. 1,4 milliárd forint) fordítsanak a gyászszertartásra és a katasztrófa összes áldozatának eltemetésére. A Wawelen kívül korábban más temetési helyszínek is felmerültek, köztük a varsói Keresztelő Szent János-székesegyház, a Powazki temető és az Isteni Gondviselés-székesegyház.

Jacek Sasin, az elnöki hivatal helyettes vezetője Varsóban bejelentette, hogy Lech Kaczynski és feleségének temetési szertartása kétnapos lesz, az állami szertartásra szombaton kerül sor, míg az elnöki pár temetését vasárnap tartják. Jelen lesz Bajnai Gordon kormányfő és Sólyom László köztársasági elnök is. A magyar kormány a szombati napot gyásznappá nyilvánította a lengyel államfő halála miatt.

Az 1940-es katyni mészárlás évfordulós megemlékezésére utazó Lech Kaczynski elnök különgépe a múlt szombaton zuhant le az oroszországi Szmolenszk katonai repülőtere mellett, a szerencsétlenségben 96 ember vesztette életét.