Betiltották a zenét a szomáliai rádiókban

Vágólapra másolva!
Iszlám szélsőségesek betiltották a zenelejátszást a szomáliai kereskedelmi rádiókban, mivel szerintük az iszlám törvények tiltják azt. A fegyveres lázadók a főváros, Mogadishu nagy részét ellenőrzik, és csonkolással fenyegetik az ellenszegülőket, ezért a fővárosi rádiók egy nap alatt átálltak a zenementes műsorokra.
Vágólapra másolva!

Nem sugározhatnak zenét szerdától a szomáliai főváros, Mogadishu kereskedelmi rádiói, mert egy szélsőséges iszlám szervezet az iszlám törvényekre hivatkozva megtiltotta azt. A kormány ellen lázadó, a város nagy részét ellenőrzése alatt tartó fegyveresek az iszlám törvénykezés, a saría szigorú változatát akarják meghonosítani az országban, amely tiltja minden hangszerrel kísért zene hallgatását. A lázadók erejét jelzi, hogy rá tudták kényszeríteni akaratukat az összes rádióadóra.

A Hizbul Iszlam nevű szervezet, amely kapcsolatban áll az Al-Kaidával is, tíz napos határidőt szabott a követelés teljesítésére, ám erre nem volt szükség. "Nem tehettünk mást, engedelmeskednünk kellett" - mondta a Reutersnek nyilatkozva Barre Fiyore, a Danan nevű mogadishui rádióállomás igazgatója, hozzátéve, hogy ezután kakaskukorékolással, az utcai közlekedés zajaival, illetve régi versek beolvasásával fogják kitölteni a műsorok közti szüneteket, amelyekben eddig rock, rap, s szerelmes dalok szerepeltek.

Az iszlám szélsőségesek korábban már betiltották a melltartóviselést, a telefonos zenei csengőhangokat, s bezáratták a mozikat is. Aki ellenállt parancsuknak, annak végtagjai amputálása, vagy megkövezés volt a büntetése, és a zenére vonatkozó tilalmat is azért fogadták el a rádiók, hogy lemezlovasaikat megkíméljék ettől.

A rádióknál dolgozó újságírók korábban szemtanúi voltak annak, hogy kollégáikat meggyilkolták, s most azt a jelzést kapták, hogy hasonló sorsra jutnak, ha nem engedelmeskednek az utasításnak - mondta az AP-nek Omar Faruk Osman, a szomáliai újságírók szövetségének főtitkára.