Egy év múlva elég uránja lehet Iránnak egy atombombára az USA szerint

Vágólapra másolva!
Egy év alatt akár egy atombombára elegendő mennyiségű uránt is dúsíthat Irán az amerikai hírszerzés becslése szerint. Valódi, bevethető fegyver készítéséhez azonban 3-5 évre lenne szüksége Iránnak - állítja az amerikai vezérkari főnökök bizottsága.
Vágólapra másolva!

Iránnak nagyjából egy éven belül atombombája lehet - közölte az "általános szakértői véleményt" az Egyesült Államok katonai hírszerzésének feje szerdán. Ronald Burgess altábornagy egy szenátusi meghallgatáson azt mondta, hogy Irán ennyi idő alatt állíthat elő elegendő mennyiségű magasan dúsított uránt az üzembe helyezett centrifugáival a bombához.

Mint mondta, az amerikai felderítésnek nincsenek pontos információi arról, hogy hány centrifugáról van szó, de a szakértői vélemények megegyeznek az egyéves időtartamot illetően. Burgess közlése nagyjából egybeesik Robert Gates védelmi miniszter nyilatkozatával, aki előző nap egy katonai repülőgép fedélzetén, útban a perui Lima felé azt mondta: az irániak várhatóan még legalább egy évig nem lesznek képesek atomfegyvert gyártani.

James Cartwright tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökhelyettese úgy pontosított a fegyveres szolgálatok bizottságában: Iránnak valószínűleg elegendő alacsony dúsítású uránja van ahhoz, hogy azt tovább dúsítva egy év alatt egyetlen atombombát elő tudjon állítani. Ahhoz azonban további 3-5 évre lenne szüksége, hogy bevethető fegyvert gyártson.

Kifejtette: nagyjából ennyi idő szükséges ahhoz, hogy az elegendő mennyiségű szükséges hasadó anyag előállítása után a fegyvert összeállítsák, teszteljék és a szükséges egyéb teendőket elvégezzék. Ténylegesen felrobbantható fegyver gyártásához az eddigi tapasztalatok szerint még 3-5 év kell - mondta.

20 százalékos uránnál járnak

Michele Flournoy védelmi államtitkár a szerdai szenátusi meghallgatáson emlékeztetett: Barack Obama elnök világossá tette, hogy minden lehetőség nyitott az iráni atomprogram megfékezésére, de a katonai megoldást lehetőleg el kell kerülni. A Fehér Ház jelen pillanatban a diplomácia és a nyomásgyakorlás keverékét tartja a leghatékonyabbnak.

Nem így gondolják viszont ellenzéki politikusok. John McCain szenátor, volt republikánus párti elnökjelölt azzal vádolta a kormányt, hogy szégyenlősen lép fel Iránnal szemben. Véleménye szerint csak az akadályozhatja meg, hogy Teherán atombombát készítsen, ha az Egyesült Államok határozottabban cselekszik. McCain nem mondta ki, hogy katonai akciót kellene indítani Irán ellen, de közvetve erre utalt, amikor úgy fogalmazott: az Egyesült Államok csőre töltött fegyvert szegez Iránnak, csak éppen nem képes meghúzni a ravaszt.

Ali Akbar Szalehi, az iráni atomenergia-ügynökség vezetője közben szerdán közölte, hogy országa 5 kilogramm 20 százalékra dúsított uránt állított elő. Ez nyílt semmibevételét jelenti annak az ENSZ-követelésnek, hogy Teherán állítsa le vitatott atomprogramját. Irán szerint az anyagra egy orvosi kutatóreaktorhoz van szüksége, és a dúsítás szintje messze alulmarad a 90 százalékos tiszta uránétól, amely az atombomba gyártásához szükséges.

Az Egyesült Államok és más hatalmak azzal vádolják Teheránt, hogy a polgári célú, nukleáris energiatermelés álcája alatt atomfegyvert akar gyártani. Irán ezt határozottan tagadja.