Titkos szabadkőműves páholy segíthette a Bolíviában lelőtt Rózsa-Flores Eduardo csoportját - állította az ország belügyminisztere egy szenátusi meghallgatáson. A miniszter szerint a gazdag ellenzéki oligarchák érdekvédő páholyai a bolíviai demokráciát ássák alá.

Egy titkos szabadkőműves páhollyal is összefüggésbe hozta a bolíviai kormány a tavaly áprilisban Santa Cruzban lelőtt Rózsa-Flores Eduardót és csoportját - írják bolíviai lapok. Az ország belügyminisztere szerint a  "Kelet Lovagjai Páholy" kapcsolattartó és logisztikai támogatást nyújtott a Rózsa-csoport számára, akiket tavaly áprilisban kommandósok számoltak fel, mert azt gondolták róluk, hogy merényletekre készülnek.

A bolíviai szenátusnak adott tájékoztatójában Sacha Llorenti belügyminiszter közölte: a titkos páholy az ország keleti tartománya, Santa Cruz leggazdagabb családjainak érdekvédő szervezeteként működött (Ezek a családok többnyire a bolíviai ellenzék vezetői vagy támogatói). Ezt szerinte egy olyan ember vallomása bizonyítja, aki a páholy kapcsolattartó részlegének tagja volt, nemrég letartóztatták, és  Marcelo Sosa, az ügyet vezető ügyész is kihallgatta. A belügyminiszter azt nem magyarázta el a szenátoroknak, hogy a vallomás átirata miként került hozzá az ügyésztől.

A lapokban Marco vagy Marcos Monasterio néven idézett illető a belügyminiszter szerint a vallomásában elismerte, hogy harmadkézből tudott Evo Morales bolíviai elnök meggyilkolásának tervéről. A részleget vezető Alejandro Melgar "egyszer elmondta, hogy Rózsa csoportjának terve volt az elnök megölésére, de ezt nem mutatták meg soha, és nem tűnt komolynak. Azt mondta, hogy kilenc emberrel kell számolni hozzá, de csak hat van" - idézte a belügyminiszter Monasteriót a La Razón című fővárosi lap szerint.

A bolíviai-magyar-horvát állampolgár Rózsa-Florest és társait a csoport elleni kommandós rajtaütés után először azzal vádolták a bolíviai hatóságok, hogy merényletre készültek Evo Morales ellen, később azonban a vád már arról szólt, hogy szakadár hadsereget akartak alakítani. A csoportot tavaly áprilisban számolták fel egy kommandósakcióval, azóta a bolíviai hatóságok több Santa Cruz-i ellenzéki vezetőt is őrizetbe vettek. Őket azzal vádolják, hogy részt vettek az állítólagos összeesküvésben, miközben az ellenzék szerint az egész ügyet Morales kreálta, hogy felszámolja ellenzékét. (Az ügy továbbra is tele van ellentmondásokkal és megválaszolatlan kérdésekkel, ezekről összefoglaló elemzésünkben, itt olvashat.)

"Föld alatti páholyok"

Llorenti szerint "a páholyok földalatti struktúrát alkotnak, illegálisak, elitisták, antidemokratikusak és céljuk az alkotmányos rendszer aláásása". Javasolta, hogy a törvényhozásban alakítsanak különbizottságot a kivizsgálásukra. "Ebben a pillanatban ezek a csoportok a bolíviai demokrácia legfőbb ellenségei" - jelentette ki.

A miniszter az ellenzék tiltakozására azzal vágott vissza, hogy "nem szeretné azt gondolni, hogy az országgyűlésben saját padja van ezeknek a páholyoknak" - írta az inkább ellenzék álláspontját képviselő Santa Cruz-i El Deber, hozzátéve, hogy "a vita végén a kormánypártiak nem emlékeztek a miniszter javaslatára, az ellenzékiek pedig inkább hallgattak róla, így a bizottság megalakítása elmaradt".

A La Paz-i La Prensa megjegyzi, hogy a kormánypárti szenátorok kérésére adott belügyminiszteri tájékoztató a Kelet Lovagjai szabadkőműves páholyról időben egybeesik azzal a vitával, hogy ténylegesen hány szavazatot is kapott a kormánypárt az április 4-én tartott helyhatósági választásokon a fővárosban.

A Rózsa-ügy tavaly robbant ki: egy rendőrségi kommandó április 16-án megrohamozott egy Santa Cruz-i szállodát, és agyonlőtte a bolíviai-magyar-horvát állampolgár Rózsa-Florest, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a szintén szovátai, magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.

Mindketten jelenleg is vizsgálati fogságban vannak. A csoportot azzal gyanúsítják, hogy helyi szeparatista körök megbízásából Santa Cruz tartomány elszakítását célzó félkatonai felkészülést és terrorista tevékenységet folytatott.