Újabb ügyben lett gyanúsított Ehud Olmert

Vágólapra másolva!
Egy sokak szemét bántó, nagyszabású ingatlanfejlesztés útját egyengette a nyomozók szerint jeruzsálemi polgármesterként Ehud Olmert korábbi izraeli kormányfő, akit ezért vesztegetéssel gyanúsítanak. Olmert ellen már folyik egy másik eljárás, amelyben szintén a polgármestersége idején elkövetett gazdasági bűncselekményekkel vádolják.
Vágólapra másolva!

Vesztegetéssel gyanúsítják a nyomozók Ehud Olmert korábbi izraeli miniszterelnököt - közölte izraeli igazságügyi forrásokra hivatkozva a BBC. Olmert csütörtökön tért vissza Izraelbe európai útjáról, mivel a rendőrség arra kérte, álljon rendelkezésre, hogy kihallgathassák. A gyanú szerint Olmert még Jeruzsálem polgármestereként fogadott el kenőpénzt ingatlanfejlesztő vállalkozóktól. Olmert ártatlannak vallja magát.

Az Olmertet a jeruzsálemi polgármesteri poszton követő Uri Lupolianszkit már szerdán őrizetbe vették a rendőrök. Egy bírósági szóvivő szerint Lupolianszkit vesztegetéssel, hűtlen kezeléssel, pénzmosással csalással és adócsalással gyanúsítják az úgynevezett Holyland ingatlanprojekttel kapcsolatban. A nyugat-jeruzsálemi, nagyméretű luxusapartman-házak a BBC szerint sok helyi lakos szemét szúrták.

A nyomozók szerint Lupolianszki - aki 1993 és 2003 közt Olmert alpolgármestere, később utódja volt) hárommillió sékel (több mint 150 millió forint) kenőpénzt fogadott el az ingatlanfejlesztő vállalkozástól, cserébe azért, hogy elutasítsa az építkezést támadó több száz kifogást. Lupolianszki ártatlannak vallotta magát, azt mondta, alpolgármesterként ő nem volt felelős. A rendőrség az ügyben a múlt héten már őrizetbe vette Uri Messzert, Olmert korábbi ügyvédjét is.

Olmert, aki a centrista Kadima párt élén vezette az országot, 2008. szeptember 21-én mondott le, azután, hogy a rendőrség vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást egy másik ügyben. Olmertet csalással, adócsalással, hatalommal való visszaéléssel és hamisítással vádolják. Ezeket a bűncselekményeket az ügyészség szerint szintén még jeruzsálemi polgármestersége, illetve kereskedelmi és ipari minisztersége idején követett el.