James Baker volt amerikai külügyminiszter ügyvédi irodája védi MÁV-ot a chicagói holokausztperben. Az első meghallgatást április 22-re tűzte ki a bíróság. A MÁV-ot 95 személy perelte be, mert a vád szerint a MÁV 1944-ben tudatosan vett részt a zsidók deportálásában.

A Baker Botts neves amerikai ügyvédi iroda képviseli a MÁV védelmét a chicagói holokausztperben - erősítette meg a cég csütörtökön az MTI-nek. "A MÁV értesített bennünket, hogy ránk esett a választás" - közölte Paul Enzinna, a Baker Botts ügyvédje. Azt mondta, hogy hivatalosan még nem kapcsolódtak be az ügybe, nem írták alá a megbízást, de erre várhatóan napokon belül sor kerül.

A chicagói bíróság április 22-re tűzte ki az első meghallgatást. A MÁV-ot a magyarországi holokauszt áldozatainak örökösei perelték be, akik jóvátételt követelnek, amiért a cég a második világháború idején közreműködött zsidók deportálásában.

A MÁV március végén közölte: a cég jogi képviseletére ajánlattételi felhívást juttatott el 13, az Egyesült Államokban működő ügyvédi irodához. Közülük nyerte el a megbízást a 800 ügyvédet foglalkoztató, texasi központú Baker Botts, amelynek világszerte 13 irodája működik Londontól kezdve Moszkván át Pekingig.

Az 1840-ben alakult Baker Botts rendkívül jó politikai kapcsolatokkal rendelkezik, ügyfelei között olyan nagyvállalatok találhatók, mint az Exxon Mobil, a BP, az American Airlines, az Alcatel vagy a Halliburton. Az MTI azután kereste meg a jogi céget, hogy a Népszabadság megírta: a MÁV-ot James Bakernek, idősebb George Bush volt amerikai elnök külügyminiszterének az ügyvédi irodája védheti.

Az MTI egy, a perhez közeli forrástól megtudta: az első, jövő csütörtöki meghallgatáson még nem lesz érdemi lépés. A "státus konferenciának" nevezett, bemutatkozó jellegű találkozón a felek ügyvédeikkel megjelennek, és a bíró rögzíti az eljárás kezdetét. A felek az azt következő időszakban indítványokat terjesztenek be, meghallgatják a tanúkat, és kicserélnek egymás között minden szükséges dokumentumot. Ez a tényleges tárgyalást megelőző háttérmunka vélhetően hónapokat fog igénybe venni, sőt, egy másik névtelenséget kérő forrás szerint akár 2-3 évig is elhúzódhat.

A bíróságnak az első kérdések között arról kell majd döntenie, hogy van-e joghatósága az ügy elbírálására. Ezt a döntést lehet, hogy csak hónapok múlva hozza meg a bíró. Ha olyan döntés születik, hogy nincs joghatóság, az ügy lezárul. Ebben az esetben a felperesek jogorvoslatért a chicagói kerületi szövetségi fellebbviteli bírósághoz fordulhatnak.

A MÁV elleni keresetet 95 személy nevében nyújtották be. A felperesek - túlnyomórészt a holokauszt áldozatainak izraeli és egyesült államokbeli lakhellyel rendelkező hozzátartozói - 240 millió dollár vagyoni kár és egymilliárd dollár nem vagyoni kár megtérítését követelik. A vád szerint a MÁV "tudatosan biztosított" szerelvényeket ahhoz, hogy 1944 márciusa és októbere között 437 ezer magyar zsidót szállítsanak az auschwitzi gázkamrákba, ezenkívül megfosztotta az áldozatokat vagyonuktól és értékeiktől.