Európa nagy részének légi közlekedését megbénítja a vulkáni hamu

Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniától Észtországig számos európai országban rendeltek el részleges vagy teljes légtérzárat a repülés biztonságát veszélyeztető hamufelhők miatt. Németországban többek között bezárt a hatalmas forgalmat bonyolító frankfurti reptér is. Miközben a kelet felé haladó hamufelhő miatt egyre újabb és újabb országok légtereit zárják le, nyugaton lassan elkezdik feloldani a korlátozásokat. Skóciában és Svédország egyes részein pénteken már lehetett repülni, de több ország reptereinek újranyitását tolják ki újabb és újabb időpontokra. Folyamatosan frissülő cikk.
Vágólapra másolva!

Péntek reggelre lezárták a német légteret, iletve a lengyel és a francia légtér jelentős részét. A nap folyamán Ausztria, Csehország, Szlovákia és Románia is hasonlóképp cselekedett az izlandi tűzhányó kitörése nyomán a légkörbe került vulkáni hamu miatt. A március 21-én aktivizálódott dél-izlandi Eyjafjallajökull (rövidebb nevén Eyjafjöll) tűzhányó április 14-i kitörése lövellt olyan sok vulkáni hamut a légkörbe, amely veszélyezteti a légi közlekedést. Már szerdán korlátozták a repülést Nagy-Britanniában, majd Hollandia, Belgium, Luxemburg és a Skandináv országok fölött. A hamufelhő péntek éjjel érte el a magyar légtért (erről és a Ferihegyet érintő járattörlésekről bővebben itt olvashat).

Az európai légi járatok 60 százalékát nem indították el pénteken az izlandi vulkánkitörésből eredő hamufelhő terjedése miatt. A felhő még a hétvégén is korlátozni fogja a kontinens légi forgalmát - közölte pénteken az Eurocontrol. Az európai légiforgalmi hatóság szerint az európai légtér átlagosan napi 28 ezer kereskedelmi repülőjáratából pénteken 11 ezer indulhat csak útnak. Csütörtökön még 20 334 járat közlekedett. Az AFP szerint a második világháború vége óta nem volt akkora leállás az európai légiközlekedésben.

Várhatóan szombaton is súlyos fennakadások lesznek a légi közlekedésben - közölte az Eurocontrol péntek délután. Brian Flynn, a szervezet szóvivője azt mondta, hogy a porfelhő csak nagyon lassan mozdul délkelet felé, és az elkövetkező 24 órában lényeges javulás nem várható. Az Eurocontrol úgy számol, hogy a hamufelhő szombat reggelre éri el Dél-Franciaország, Észak-Olaszország és az Észak-Balkán vonalát.

Lezárt repterek egész Európában

Péntek este Ausztria légterét is fokozatosan lezárták a forgalom elől - közölte az osztrák légi irányítás. Az Austro Control péntek délutáni tájékoztatása szerint a Bécs melletti schwechati, valamint a linzi repülőtér háromnegyed héttől nem fogad és nem is indít járatokat. A salzburgi és az innsbrucki 19, a grazi és a klagenfurti légikikötő 22 órától van zárva. A légi irányítás ezzel a legutóbbi bejelentéshez képest némileg előbbre hozta az osztrák légtér zárlatának kezdetét.

A svájci légtér is zárva marad szombat kora délutánig - közölte péntek este a Swiss svájci légitársaság, illetve a genfi repülőtér szóvivője. Svájc polgári repülésügyi hatósága (BAZL) úgy rendelkezett, hogy a korlátozás péntek éjféltől lép életbe, és egyelőre szombat 14 óráig lesz érvényben. A vulkáni hamufelhő várhatóan éjfél körül ér az alpesi ország fölé, este fél 10 körül a hatóságok váratlanul lezárták a zürichi repülőteret, de Genf, Basel és Lugano légikikötőjében csak éjfél után állítják le a forgalmat.

Csehország tíz órakor zárta le a gépek elől az északnyugati légteret, a prágai repülőtéren déltől állították le a szolgáltatást, és délután három órára már a teljes légtér zárva volt. Észtország, Lettország és Litvánia is teljesen lezárta pénteken légterét az Izlandból érkező vulkáni hamu miatt - jelentették be az érintett fővárosokban. Lettországban helyi idő szerint péntek este hat óráig, Észtországban szombat hajnali három óráig van érvényben a tiltó rendelkezés.

Lengyelországban délután már az ország déli részén található Krakkó repülőteri sem fogadott gépeket. Az északi országrész repülőtereit péntek reggel nyolckor zárták le. A légtérzárat két nappal a repülőszerencsétlenségben meghalt lengyel államfő, Lech Kaczynski krakkói temetése előtt rendelték el, estére az egész ország felett megtiltották a légi közlekedést. A lengyel légtérzár ellenére az országban vasárnap megtartják a légikatasztrófában elhunyt lengyel elnök temetését, amelyre több tucatnyi külföldi állam- és kormányfőt várnak (erről itt olvashat).

Oroszország közölte, hogy az izlandi tűzhányóból felszálló hamu közel ért Moszkvához, de a moszkvai repülőteret egyelőre nem kellett lezárni, és csak a nyugat felé tartó járatoknál okozott gondot a hamu. A Lengyelország és Litvánia között lévő Kalinyigrád repülőtere viszont leállt. A vulkánkitörés miatt Ukrajnában is számos járatot töröltek Kijev és Odessza repülőterén, a kijevi nemzetközi repülőtér pedig szombat reggel, közép-európai idő szerint 8 órakor bezárhat - közölte a Kijev-Boriszpil (Boriszpol) repülőtér sajtószolgálata.

Forrás: AFP
Izlandi gépek vesztegelnek a frankfurti reptéren. További képekért kattintson a fotóra!

Németországban pénteken kora reggel nyolctól nem fogad járatokat a frankfurti és a lipcsei repülőtér. Frankfurtot hivatalosan nem zárták be, hogy minél hamarabb újra indulhassanak a járatok, ha a légköri viszonyok ezt lehetővé teszik. Teljes a zárlat a berlini Tegel, valamint Schönefeld repülőtereken, továbbá a hamburgi, a hannoveri, a brémai, a münsteri, az osnabrücki és a düsseldorfi reptereken. Az esti órákban lezárták a müncheni repülőteret is, ami azt jelenti, hogy Németország 16 nemzetközi repülőtere közül egyik sem indít, illetve fogad gépeket. A német meteorológusok szerint a német légtérben legalább szombat estig fenn kell tartani a repülési tilalmat, de az is elképzelhető, hogy vasárnap sem javul a helyzet.

A Franciaország északi részén található a repülőterek, így a Párizshoz tartozó Roissy és Orly is legalább szombat délig zárva maradnak - közölte a polgári repülési hatóság péntek este. Az eredeti intézkedés péntek estig, majd egy későbbi szombat reggelig húzódó zárva tartásról szólt. Dániában a légügyi hatóság közölte, hogy helyi idő szerint szombat délután két óráig zárva marad az ország légtere a polgári légi közlekedés előtt. A hatóság korábban szombat reggelig rendelt el légi zárlatot.

Nagy-Britanniában szombat délutánig meghosszabbították a légügyi hatóságok a vulkánkitörés miatt elrendelt légtérzárlatot az ország déli és nyugati részei felett, ugyanakkor az északi térségekben péntek estére megindulhatott a légiközlekedés. A brit országos légiirányítási szolgálat (NATS) péntek délután közölte: Angliában és Walesben a légtérzárlat "legalább" helyi idő szerint szombat délután 13 óráig - közép-európai idő szerint 14 óráig - érvényben marad. A korábbi határidő szombat hajnali 1 óra, majd 7 óra volt, péntek éjjel viszont bejelentették, hogy a hamufelhő mozggása miatt újabb hosszabbításra van szükség.

A British Airways (BA) brit légitársaság bejelentette, hogy törli szombati londoni járatait. A társaság honlapján azt tanácsolta az utasoknak, hogy ne menjenek ki a repülőtérre. Skócia és Észak-Írország légterének nagy részében közben brit idő szerint már pénteken 19 órakor megindult a forgalom. A brit országos légiirányítási szolgálat szerint "lehetséges", hogy szombaton kora reggeltől egyes észak-angliai repülőterek is kinyithatnak, de az előrejelzésekből úgy tűnik, hogy a szél délelőttől ismét visszasodorja Anglia északi vidékei fölé a vulkáni hamufelhőt, így elképzelhető a korlátozások újbóli elrendelése.

Romániában a hatóságok szombaton hajnalban zárják le az ország légterének északnyugati részét, a repülési tilalom helyi idő szerint három órakor lép életbe. Szombaton hajnaltól kezdve nem fog működni a nagyváradi, a nagybányai, a kolozsvári és a szatmárnémeti repülőtér sem, az intézkedés azonban nem érinti az ország két legnagyobb repülőterét, a bukaresti Otopeni és Baneasa légikikötőket. Azt egyelőre nem tudni, meddig marad érvényben a román légtér részleges lezárását elrendelő döntés.

Svédországban ugyanakkor péntektől fokozatosan megnyitják a légteret, bár a stockholmi Arlanda reptér péntek reggel még zárva volt. Először az északi területeket nyitják majd, utána fokozatosan adják ki a repülési engedélyeket az ország többi részére is - közölte a svéd polgári légiközlekedési hatóság.

Eltérített politikusok

Lisszabon felé kényszerült kitérőt tenni pénteken az Egyesült Államokból hazafelé tartó német kancellár, Angela Merkel, hogy repülőgépe kikerülje a vulkáni hamufelhőt - jelentették a hírügynökségek. A Kaliforniába látogató Angela Merkel Airbus típusú gépe a hamu miatt nem tud leszállni a német repülőtereken, ezért a kancellár és kísérete a portugál fővárosban tölti az éjszakát.

A német védelmi minisztérium azt közölte, hogy a tárca gazdája, Karl-Theodor zu Guttenberg az üzbegisztáni Termezben rekedt, miután a hamufelhő miatt meg kellett szakítania hazaútját Afganisztánból Németországba. Anibal Cavaco Silva portugál elnök pénteken nem tud hazatérni prágai állami látogatásáról, mert lezárták a cseh légteret. Bár Portugáliát nem érte el a vulkáni hamu, a nemzeti légitársaság csütörtök óta törölni volt kénytelen több száz európai járatát.

A New Yorkban rekedt Jen Stoltenberg norvég miniszterelnök, aki iPadet vásárolt, és a szupermodern számítógép segítségével tengeren túlról irányítja kormányát. Madridban a Görögország adósságairól tárgyaló EU-pénzügyminiszterek nem tudtak teljes létszámban megjelenni. A tanácskozást Belgium, Dánia, Írország és Svédország képviselőjének távollétében tartják meg. Hiányos a 70. születésnapját ünneplő Margit dán királynő fogadásán megjelentek névsora is: hiányzik a meghívottak közül János Károly spanyol király és felesége, Sophia, Olafur R. Grimsson izlandi államfő, Fülöp belga trónörökös és a felesége, s a svéd és a norvég uralkodó is lekéste az ünnepi program első, csütörtöki felét.

Sokan ülnek vonatra

A kimaradt repülőjáratok miatt sokan ülnek vonatra. A Nagy-Britanniát a kontinenssel összekötő Eurostar szerint utasok ezrei rohanták meg őket, hogy jegyet szerezzenek a London-Párizs vonatokra. A társaság három mentesítő járatot állít forgalomba. Hasonló ugrásszerű jegyigény van a balti komp-közlekedésben is.

Franciaországban péntek volt a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap, s Párizsban, illetve környékén már egyetlen szabad bérbevehető személygépkocsi sincs. A nagy sebességű francia vonatok is csak részben jelentenek megoldást a vakációra indulóknak, mivel a vonatvezetők egy része sztrájkol.

Németországban is a vonatok jelentenének alternatívát a reptereken rekedt utasoknak, de a vonatokon itt is egyre nagyobb a zsúfoltság. A vasút iránti megnövekedett igény Magyarországon is érzékelhető volt, a MÁV szerint főleg Németország és Csehország felé vettek a szokásosnál több jegyet. A MÁV nemzetközi pénztárai a rendkívüli helyzetre való tekintettel meghosszabbították a nyitvatartásukat.