Fehéroroszország cáfolja, hogy a kirgiz elnök Minszkbe menekült

Vágólapra másolva!
Nem tudni, merre menekült a kirgiz elnök két nappal azután, hogy Kazahsztánba szökött. Az Interfax hírügynökség szerint Bakijev Minszkbe ment, de ezt a fehérorosz hatóságok hivatalosan cáfolták.
Vágólapra másolva!

Tarasz kazah városban Bakijev felszállt egy Minszkbe induló repülőgépre - közölte szombaton az Interfax orosz hírügynökség a volt elnök környezetére hivatkozva.

A volt kirgiz elnök azért utazhatott Minszkbe, mert a fehérorosz elnök - meg nem erősített hírek szerint - menedéket ajánlott neki.

Ellentmondó információk

A fehérorosz közlekedési minisztérium légi közlekedéssel foglalkozó osztálya ugyanakkor cáfolta a hírt. A tárca közölte: Fehéroroszország az elmúlt néhány napban nem fogadott repülőgépet sem Kazahsztánból, sem Kirgíziából, még kevésbé VIP-személyeket szállító gépet.

A Belavia fehérorosz légitársaság ugyancsak azt közölte, hogy Bakijev nevű személy nem szerepelt a Moszkvából érkezett utasok között. Azok között sincs ilyen nevű személy, akik a közeljövőre foglaltak maguknak helyet valamelyik Minszkbe induló járatra. A fehérorosz belügyminisztérium állampolgársági és migrációs ügyekkel foglalkozó osztálya pedig azt közölte, hogy a volt kirgiz elnök nem kért politikai menedékjogot a fehérorosz hatóságoktól.

Lukasenka egyébként szombaton egy újságírói kérdésre válaszolva a közelmúltbeli biskeki eseményeket "alkotmányellenes államcsínynek" minősítette. Ugyanakkor az átmeneti kirgiz kormány egyik tisztségviselője, Azimbek Beknazarov azt mondta, hogy Bakijev csak ideiglenes menedéket kaphat Fehéroroszországban, tekintve hogy Minszk és Biskek között kiadatási szerződés van érvényben.

Fél évig lesz hatalmon az ideiglenes kormány

Kirgizisztánban április eéeján törtek ki zavargások, amelynek eredményeként Bakijev elnök a Dél-Kirgizisztánban fekvő Osba menekült, a miniszterelnök, Danijar Uszenov pedig aláírta lemondását. Otunbajeva - a korábbi külügyminiszter - vezetésével ideiglenes kormány alakult. Ezen a héten csütörtökön Bakijev is lemondott.

Otunbajeva az ideiglenes kormány megalakulása után közölte: a kabinet hat hónapig marad hivatalban, amikor új választásokat tartanak. Az ideiglenes kormányfő felszólította a lakosságot, hogy "őrizze meg nyugalmát, tartózkodjon a fosztogatástól, rombolástól, és ne hagyja magát provokálni".

.