Teljesen betiltaná a burkát Sarkozy

Vágólapra másolva!
A női arcot teljesen eltakaró muszlim viselet, a burka teljes tiltásáról szóó törvénytervezetet nyújtana be Nicolas Sarkozy francia elnök. Sarkozy szerint minden közterületen tiltani kell a burkát, amely "nem szívesen látott" Franciaországban. A burka tiltásának kérdése már évek óta viharokat kavar Franciaországban.
Vágólapra másolva!

A francia elnök úgy döntött, hogy a kormány a női arcot takaró muszlim viselet közterületen való teljes betiltásáról nyújtson be törvénytervezetet - jelentette be szerdán a kormány szóvivője. "Az egész arcot takaró lepel tilalmának általánosnak, minden közterületre vonatkozónak kell lennie, mert a nők méltósága nem kérdőjelezhető meg" - mondta a kormányszóvivő. Sarkozy ismét hangsúlyozta, hogy az ilyen viselet a nők elnyomásának jelképe, és ezért "nem szívesen látott" Franciaországban.

Nicolas Sarkozy döntése meglepetés, hiszen a szóvivő egy héttel korábban azt jelentette be, hogy az államfő figyelembe veszi a legmagasabb fokú francia közigazgatási hivatal, az államtanács ajánlását, amely szerint az ilyen viselet hordható az utcán, de nem a közintézményekben. Az államtanács a kormány kérésére vizsgálta meg a kérdést, és annak eldöntésénél a közbiztonságot vette alapul. A tanács ráadásul figyelmeztetett, hogy a teljes tilalom ellentétben állna az alkotmánnyal.

Így Franciaországban ahhoz a belgiumi tervezethez hasonló törvény készül, amelyről csütörtökön szavaz a brüsszeli parlament, és amely a tervek szerint júliustól általánosan betiltaná az arcot eltakaró viseletet. A francia törvényt is júliusban fogadnák el, de fél évig nem lépne hatályba.

Franciaországi muzulmán vezetők korábban kijelentették, hogy bár az arcot is takaró lepel nem vallási előírás, nem volna tanácsos betiltani. Már maga a vita ténye is megbélyegzi a muzulmánokat - vélik. Abdellatif Lemsibak, a Franciaországi Muzulmánok Nemzeti Szövetségének egyik tagja a tiltás hírére kijelentette, hogy az vétek, agresszió az egyéni szabadság ellen. "A muszlimoknak joguk van ortodox módon is kifejezni vallásukat" - mondta.

A Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet tiltakozott szerdán a készülő francia és belga törvény ellen. "A viselet tiltása olyan helyzetet teremt, amelyben mindenki veszít. E törvények sértik azoknak a jogait, akik viselni akarják ezt a ruhát, és nem segít azokon, akikre rákényszerítik viselését" - olvasható Judith Sunderlandnek, a HRW egyik kutatójának közleményében. Sunderland szerint a tiltás sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét is.

Franciaországban egy maratoni parlamenti vita után 2004-ben már betiltották a muzulmán fejkendő és más "hivalkodó" vallási jelképek viselését az iskolákban.

Az arcot fedő lepellel kapcsolatos jogi rendelkezések más nyugat-európai országokban is napirenden vannak. Január végén a liberális-konzervatív dán kormány a burka és a nikáb viseletének a közterületeken való korlátozása mellett döntött, s egy közelmúltbeli felmérés szerint a nyugat-európaiak jelentős többsége pártolná a burka nyilvános viselésének betiltását.