Több mint kétszer annyian vesztették életüket a január haiti földrengésben, mint a a Hirosimára ledobott atombombától. Az ENSZ helyi missziójának vezetője szerint a haiti halálos áldozatok száma 250 és 300 ezer között lehet.

A január 12-i haiti földrengés 250-300 ezer halálos áldozatot követelt - közölte csütörtökön az ENSZ helyi missziójának (Minustah) vezetője, Edmond Mulet, és arra kérte a Biztonsági Tanácsot, hogy gondoskodjon további 800 rendőrnek az országba vezényléséről, mert a szervezet a jelenlegi létszámmal nem képes fenntartani a rendet a táborokban. A haiti polgári védelem eddig legfeljebb 220 ezer halálos áldozatról beszélt.
   
Több mint kétszer annyian haltak meg itt, mint 1945 augusztusában a Hirosimára ledobott atombombától - jelentette ki Edmond Mulet a tragédia után 100 nappal tartott sajtóértekezleten. A földrengésben több mint 300 ezer ember megsebesült, és több mint egymillió földönfutóvá vált. Mulet elődje a Minustah élén a tunéziai Hedi Annabi volt, aki szintén odaveszett a természeti csapásban.
   
A haiti kormány elhatározta, hogy három hétre felfüggeszti a menekültek erőszakos kitelepítését a azokból a táborokból, amelyeket magánterületen, iskolákban alakítottak ki, mert a táborok erőszakos felszámolása feszültséget szül - mondta Mulet. A hatóságok, illetve a szóban forgó magánterületek tulajdonosai két héttel ezelőtt elkezdték megfélemlíteni a menekülteket, hogy hagyják el e táborokat. Azt a 7300 embert például, aki a port-au-prince-i stadionban húzta meg magát, tíz nappal ezelőtt elkezdték kilakoltatni. A főváros egyik iskolájában élő mintegy 10 ezer ember pedig utasítást kapott arra, hogy nagyon gyorsan hagyja el az intézményt.
   
A port-au-prince-i Cité Soleil-ben lévő hatalmas nyomornegyedben az esős évszak két hétel ezelőtti kezdete óta felütötte a fejét a tífusz - közölték az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezetnek a negyedben dolgozó alkalmazottai. Az MSF és haiti segítőik egy százágyas kórházat működtetnek helyben. Egyelőre egyetlen haláleset sem volt a betegség miatt - tették hozzá.
   
A Dominikai Köztársaság kormánya arra kérte egy nappal korábban a nemzetközi közösséget, hogy gyorsítsa fel Haiti segélyezését, mert a földrengés óta az ENSZ adatai szerint mintegy 200 ezer menekült érkezett hozzájuk a szomszédos országból.