Meghalt Paul Schäfer egykori náci tizedes, szektavezér

Vágólapra másolva!
Egy chilei börtönben, 88 éves korában halt meg Paul Schäfer, az egykori náci tizedes, akiből Németországból való távozása után hírhedt szektavezér vált Chilében. Gyerekek kínzása és szexuális visszaélések miatt volt börtönben.
Vágólapra másolva!

88 éves korában egy chilei börtönben halt meg Paul Schäfer egykori náci tizedes, későbbi chilei szektavezér - írja szombaton a BBC. Schäfer, a chilei Colonia Dignidad német település alapítója 20 éves börtönbüntetését töltötte, amelyet huszonöt gyerek megkínzásáért és velük szemben elkövetett szexuális visszaélésekért szabtak ki rá 84 éves korában.

Paul Schäfer, a náci hadsereg egykori betegápolója 1961-ben alapította meg Chilében földművelő kommunáját, miután gyermekbántalmazási vádak elől menekülve elhagyta Németországot. A chilei telep a diktatúra védelmét élvezte a Pinochet-rendszer idején. Schäfer tagadta, hogy engedte volna a chilei titkosrendőrségnek, hogy a telep területén baloldali ellenzékieket kínozzanak meg az 1970-es és 1980-as években - olvasható a BBC-n. Schäfer vezetőségének ideje alatt a kommuna lakóinak többségét valószínűleg akaratán kívül tartották ott.

Schäfert 2004-ben ítélték el távollétében, de csak 2005-ban fogták el Argentínában, nyolc év bujkálás után. Ekkor újratárgyalták az ügyét. Egy chilei kongresszusi jelentés szerint a Colonia Dignidad úgy működött, mint egy állam az államban a Pinochet-rendszer idején. Chile kormánya 2005-ben vette át a kolónia 13 ezer hektáros területét. Egykori tagok azt mondták: Schäfer elválasztotta a gyerekeket szüleiktől, és megtiltotta a kapcsolatot a kinti világgal.